The Guardian: Coronavirusul sufera mutatii si devine mai contagios. Din fericire, nu si mai letal
coronavirusstudiumutatiivirus
Prestigioasa publicatie The Guardian citeaza surse medicale care spun ca noul coronavirus sufera mutatii si devine din ce in ce mai agresiv. Totusi, din fericire, nu se observa ca aceste mutatii l-ar face si mai letal.
Expertii in domeniul medicinei sunt de parere ca noul coronavirus sufera mutatii si devine mai contagios. Se observa acest lucru in Statele Unite ale Americii unde, desi au fost impuse restrictii tot mai multe si mai severe, numarul de noi cazuri creste alarmant. Spre exemplu, numai miercuri, in SUA au fost raportate 38.204 de noi cazuri de infectare, pentru o perioada de 24 de ore, iar numarul total al infectarilor e de aproximativ 6,9 milioane in State.
Mai mult decat atat, se observa o pondere crescuta a tinerilor in randul pacientilor infectati: persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani au reprezentat 26% din noile cazuri de coronavirus - cel mai mare dintre toate grupele de varsta.
Totusi, expertii sunt rezervati si inca nu pot pune aceasta explozie de noi cazuri este cauzata de faptul ca in ultimele saptamani au avut loc mai multe evenimente sociale care au presupus mai multa interactiune fizica umana decat in alta perioada, sau este startul unei tendinte ascendente.
Povestea din SUA se repeta in alte 20 de state. Si aici creste numarul noilor infectari
Iar SUA nu e un caz singular. 20 de state au inregistrat o crestere de peste 5% a cazurilor lor Covid-19 in ultimele doua saptamani, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.
In urma noului studiu realizat in SUA, pe baza examinarii a 5.000 de secvente genetice ale virusului, s-a constatat ca virusul a devenit mai contagios, nu insa si mai letal. Expertii in au explicat, insa, ca toate virusurile sufera mutatii, dar majoritatea sunt nesemnificative, scrie
The Guardian.
Expert: Studiul nu trebuie sa ingrijoreze. Dar e posibil ca virusul ''sa reactioneze'' la restrictii
Potrivit David Morens, virusolog la Institutul National de Alergii si Boli Infectioase, concluziile acestui studiu nu ar trebui sa ingrijoreze, dar trebuie sa constientizam ca el ar putea "reactiona" la restrictii, cum ar fi distantarea fizica.
Totusi, expertii atrag atentia asupra necesitatii respectarii masurilor de protectie sanitara, care sunt ''bariere'' in fata virusului, chiar daca se pare ca el incepe sa invete sa le ocoleasca.
''Toate aceste masuri sunt bariere in calea transmisibilitatii, dar pe masura ce virusul devine mai contagios, statistic devine "tot mai priceput" sa treaca peste aceste bariere”, a declarat Morens.
Un vaccin ar fi inutil, daca nu ar fi modificat la fel ca vaccinul pentru gripa sezoniera
Mutatiile virusului pot sa insemne si ca aparitia unui vaccin nu ar pune capat pandemiei, pentru ca virusul, prin mutatii, dobandeste capacitatea adaptabilitatii si continua sa fie contagios. Solutia pe care oamenii de stiinta o vad in acest caz este modificarea vaccinului pentru fiecare tulpina nou aparuta, asa cum se intampla in cazul banalului vaccin pentru gripa sezoniera.