Tataru: Prelungirea starii de alerta, dupa 15 iulie, e aproape iminenta
starea de alertaprelungirea starii de alertanelu tataru15 iulie 2020
Prelungirea starii de alerta este ''aproape iminenta'', a spus ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, luni seara, la B1 tv. Totusi, nu se ia in calcul la acest moment instaurarea starii de urgenta, a mai spus ministrul, desi estimeaza ca, in urmatoarele doua saptamani, Romania va inregistra zilnic un numar de 500-700 de noi infectari cu noul tip de coronavirus.
''Prelungirea unei stari de alerta dupa 15 iulie e aproape iminenta. In acest moment nu avem evolutie pentru o stare de urgenta. Suntem pregatiti pentru 14 zile sa avem o evolutie fluctuanta, cu cresterea numarului de cazuri, poate un 500, 600, 700, cu alternanta, in functie de numarul de recoltari, de anchetele in desfasurare'', a spus ministrul.
In continuare, Tataru a spus ca se iau in calcul masuri de restrictie, dar la nivel local, in sensul ca e posibil sa se decida '' carantinarea unor anumite localitati, unor anumite regiuni, dar in general e mecanismul izolarii de care avem nevoie''.
Tataru spune ca pacientul sau familia infectate trebuie sa fie izolate, sa se vindece, sa nu se extinda focarul, cum s-ar intampla de exemplu daca pacientul infectat ar alege sa intre in contact cu alti oameni, sa mearga la petreceri, la mare sau la munte. Atunci, evident, bilantul noilor infectari ar creste si situatia ar deveni greu de gestionat pentru autoritati.
Citeste si:
Covidul e precum hartia igienica. Exista, dar daca il luam toti odata, va fi o mare problema
Masurile de relaxare depind de evolutia epidemiei. Evolutia depinde de fiecare cetatean
Ministrul a spus ca, desi Guvernul era pregatit sa continue seria masurilor de relaxare, evolutia epidemiei nu i-a permis acest lucru si a punctat faptul ca aceasta evolutie depinde de modul in care fiecare cetatean sau agent economic alege sa respecte sau nu masurile de siguranta sanitara.
Cu alte cuvinte, daca ne dorim masuri de relaxare in continuare, trebuie sa tinem cont de portul mastii de protectie, de evitarea aglomeratiilor si de igienizarea frecventa a mainilor, la fel de importanta fiind desigur si pastrarea distantei fizice, de aproximativ doi metri, fata de alti oameni.