Targul National al Mierii isi deschide astazi portile
miereapiculturaproduse apicolestupialbine
Targul National al Mierii se desfasoara in perioada 4 - 6 septembrie 2015, pe platforma apicola Baneasa. La editia din aceasta toamna vor participa peste 100 de apicultori vor aduce bucurestenilor miere si produse apicole din toate colturile tarii.
Editia de toamna a targului, organizata in perioada 4-6 septembrie marcheaza cea de-a XIII-a editie a Targului National al Mierii, devenind astfel un eveniment deja traditional si recunoscut la nivelul capitalei.
La targ vor participa apicultori si firme specializate in conditionarea produselor apicole si realizarea unei game diversificate de preparate pe baza de produse apicole - suplimente nutritive, medicamente, cosmetice etc.
De asemenea, in cadrul targului vor fi prezentate produse dedicate apicultorilor - medicamente si substante pentru combaterea bolilor la albine, produse pentru nutritie, stupi si componente, echipamente diverse, utilaje apicole, carti de specialitate.
Bucurestenii pot cumpara miere, polen, propolis, laptisor de matca, suplimente nutritive.
Potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), productia de miere din 2015 va fi mai mica in medie cu circa 30% fata de o productie medie anuala de 22.000-24.000 de tone, din cauza secetei si a depopularilor familiilor de albine.
"Productia de miere din acest an va fi undeva la 60 - 65%, adica in jurul a 16.000-17.000 de tone din productia medie anuala de 22.000 - 24.000 de tone, insa demult nu am mai reusit sa obtinem astfel de productii. Practic, productia va fi comparabila cu cea din 2014, cel putin pe culesul din primavara. Daca anul trecut ne-a salvat floarea soarelui, acum ne-a salvat salcamul. A venit seceta aceasta cumplita si am avut probleme si cu depopularile familiilor de albine. Pe partea de sud-vest, in judetul Timis, au fost depopulari de pana la 50 — 60% la unele familii de albine, iar cauzele sunt multiple. În primul rand ar fi seceta, dar si tratamentele cu pesticide, cu neonicotinoide si schimbarile de clima. Au avut influente foarte mari variatiile de temperatura, de la 1-2 sau 5 grade Celsius noaptea la 40 de grade ziua", a explicat presedintele ACA pentru Agerpres.
Romania se claseaza in topul producatorilor de miere pe locul patru in Europa. Țara detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
Foto: pixabay.com