Suplimentele cu multivitamine nu servesc la nimic
sanatatesuplimente nutritivemultivitaminestudiiplacebo
Suplimentele nutritive imbogatite cu vitamine si minerale sunt inutile sau chiar periculoase: acestea sunt concluziile mai multor studii care contrazic efectele benefice ale acestor produse.
Toti cei care isi incep ziua cu un comprimat de vitamine dimineata, o continua cu o capsula de oligoelemente la pranz si o incheie cu inca una seara ar putea sa se simta mai bine, sa faca economii si sa castige loc in dulapuri incetand toate aceste tratamente. Dupa cum arata un studiu si un editorial publicate in publicatia academica americana "Annals of Internal Medicine", nu numai ca aceste suplimente nutritionale nu au niciun efect preventiv asupra bolilor cronice, dar ele pot fi chiar nocive.
Intr-un alt studiu, Francine Grodstein, de la Brigham and Women's Hospital, din Boston, si colegii ei au evaluat efectul pe termen lung al consumului de suplimente nutritive cu multivitamine asupra functiei cognitive a persoanelor participante la Physicians' Health Study II. Intre 1997 si 2011, acesti cercetatori au impartit 5.950 de barbati cu varste de peste 65 de ani in doua grupe, unii primind zilnic suplimente nutritive cu multivitamine, iar ceilalti un placebo. Pentru a observa posibilele efecte benefice ale multivitaminelor in prevenirea tulburarilor de memorie, functia cognitiva a aubiectilor a fost evaluata in mod regulat.
In medie, fiecare subiect a fost urmarit 8,5 ani. In fiecare etapa a evaluarii, autorii nu au identificat nicio diferenta semnificativa de declin cognitiv mediu si nici in termeni de performante cognitive intre cele doua grupe. Ei au conchis ca, in cazul barbatilor de 65 de ani, consumul pe termen lung de multivitamine nu aduce niciun beneficiu cognitiv.
Intr-un studiu finantat de Institutul National al Sanatatii din SUA, Gervasio Lamas, medic cercetator la Centrul Medical Muntele Sinai, din Miami Beach (Florida) si colegii sai au vrut sa masoare efectul suplimentelor nutritive cu vitamine si minerale in preventia cardiovasculara secundara (deci dupa un prim accident). Ei au studiat peste 1.700 de pacienti, cu varsta de 65 de ani, care suferisera un infarct de miocard (in medie cu 4,6 ani inainte). Unii au primit un supliment nutritiv continand 28 de vitamine si saruri minerale, iar ceilalti un placebo. Tratamentul a fost urmat timp de circa 30 de luni. El nu a evidentiat diferente semnificative privind numarul de decese, de recidive ale infarctului, de accidente vasculare cerebrale si de spitalizare pentru angine pectorala.
Intr-un editorial care insoteste aceste articole, Eliseo Guallar, de la Scoala de Sanatate Publica "Johns Hopkins Bloomberg" din Baltimore (Maryland), ii indeamna pe oameni sa nu-si mai cheltuiasca banii pe suplimente alimentare imbogatite cu vitamine si minerale. Mai mult, conform cercetatorilor, studiile realizate pe zeci de mii de pacienti arata ca beta-carotenii, vitamina E si probabil vitamina A in doze mari sporesc mortalitatea. Ei adauga ca alti antioxidanti, acidul folic, vitamina B si suplimentele multivitaminice nu au "niciun beneficiu clar".
Sursa: Le Point