Circa 90% dintre cancere sunt legate de expunerea la mediul inconjurator, potrivit unui studiu medical, care subliniaza ca unele expuneri sunt recunoscute - precum radiatiile UV si fumatul, in timp ce altele - legate de stresul psihologic - nu au fost dovedite.
Totusi, stresul profesional determina unele inflamatii cronice, care au un anumit rol in dezvoltarea cancerului, au declarat cercetatorii, adaugand ca indivizii stresati sunt mai predispusi in fata fumatului, consumului de alcool si obezitatii - toate cele trei elemente reprezentand factori de risc pentru aparitia cancerului.
Exista putine studii care examineaza asocierea dintre stresul la locul de munca si riscul aparitiei cancerului, ale caror concluzii sunt neclare, potrivit cercetatorilor de la IPD-Work Consortium, administrat de Institute of Occupational Health din Finlanda si University College London.
Cercetatorii au realizat o mega-analiza, care a presupus 12 studii si 116.000 participanti, cu varsta intre 17 si 70 de ani, din Finlanda, Franta, Olanda, Suedia, Danemarca si Marea Britanie.
Potrivit cercetatorilor, stresul psihologic la locul de munca a fost "masurat" in functie de provocarile profesionale. Exista solicitari ridicate (cereri ridicate si un control scazut), cereri active (cereri ridicate si un control ridicat), cereri pasive (cereri scazute si un control scazut) si cereri scazute (cereri scazute si un control ridicat).
Statisticile despre cancer au fost obtinute din registrele deceselor si cele ale spitalizarilor.
Informatiile au fost clasate in functie de varsta, sex, pozitie socio-economica, conditia de fumator/nefumator, conditia de alcoolic/non-alcoolic si BMI. Cei cu un BMI situat sub 15 sau peste 50 au fost exclusi din studiu (BMI = body mass index, indice de masa corporala).
Rezultatele arata ca 5.765 de participanti din cei 116.056 (5%), au dezvoltat o anumita forma de cancer. Nu exista insa nicio asociere evidenta intre tensiunile, provocarile si stresul de la locul de munca si riscul aparitiei cancerului, spun cercetatorii.
Multe din concluziile studiilor anterioare, precizeaza acestia, au fost influentate de presupusele cauze ale stresului si cancerului, cum ar fi schimbul de ture. (via
British Medical Journal)