STUDIU: Romania pierde peste 18,6 miliarde de euro din cauza conditiilor precare din sistemul de sanatate
studiusanatateuefmimedicamente compensate
Romania pierde in prezent in jur de 18,6 miliarde de euro, respectiv 15% din produsul intern brut (PIB) aferent anului 2010, din cauza conditiilor precare din sistemul de sanatate, potrivit studiului "Industria farmaceutica din Romania: principalele tendinte si impactul asupra societatii si economiei", efectuat de Institutul de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane, in colaborare cu filiala din Romania a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) - Local American Working Group.
Sorin Paveliu, presedintele Societatii Romane de Farmaeconomie, spus ca normalizarea sistemului sanitar poate contribui cu 15% la PIB, iar investitiile in acest sistem pot duce la bunastarea Romaniei.
Daca starea sanatatii romanilor ar ajunge la nivelul mediu al Uniunii Europene (UE), Romania ar inregistra un surplus economic de 6,7 miliarde de euro, respectiv 6% din PIB-ul pe 2010.
Pentru ca starea de sanatate a populatiei din Romania sa ajunga la media UE, cheltuielile cu sanatatea ar trebui sa fie crescute cu 5% din PIB in urmatorii 10 ani, releva cercetarea.
"Posibilitatea de a folosi investitiile in sanatate pentru a genera cresteri mai mari pe termen lung si un plus la PIB de 15% este o perspectiva atractiva, acesta fiind mesajul-cheie al acestui studiu", a declarat cercetatorul Sorin Ionita, prezent la eveniment.
Acesta a enumerat problemele majore cu care se confrunta industria farmaceutica din Romania: cresterea termenelor de plata pentru medicamentele compensate, care a transformat industria respectiva intr-unul dintre cei mai mari creditori ai statului roman. Practic, debutul crizei economice la sfarsitul anului 2008 a relevat un deficit structural mare in sectorul public de sanatate. In consecinta, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a prelungit, incepand din octombrie 2009, termenele de plata pentru medicamentele pe baza de prescriptie medicala de la 60 la 210 zile, dar care, cu intarzieri ajung la 300 si chiar peste 300 de zile, si pentru medicamentele din cadrul Programelor Nationale de Sanatate de la 30 la 120 de zile.
Cu peste 1 miliard de euro creante in sold fata de CNAS la nivelul lunii iunie 2011, industria farmaceutica a devenit unul din cei mai mari creditori ai Guvernului. Totusi, aceste arierate s-au redus, la presiunea Fondului Monetar International (FMI) si a organismelor financiare europene, prin prisma acordurilor pe care Romania le-a incheiat cu acestea. Nivelul arieratelor se ridica la 1,313 miliarde de lei in martie 2011, fata de 1,645 miliarde de lei in decembrie 2010.