Studiu: Obiceiuri culinare ale romanilor
mancareobiceiromanculinarstudiu
Un studiu realizat de ISRA Center arata ca 46% dintre romani sunt supraponderali, iar 4% sunt subponderali. 64% dintre ei si-au mentinut greutatea, fara fluctuatii, in schimb ce 11% au slabit, iar 23% s-au ingrasat.
Cea mai mare tendinta de ingrasare s-a observat la persoanele casatorite, cu educatie scazuta. De fapt, cei care considera ca au o greutate normala intregesc o treime de supraponderali. Iar cei care se considera posesorii unor "kilograme in plus" sunt de fapt supraponderali, o jumatate, si obezi, o treime.
Alimentatia sanatoasa consta, in viziunea a 50% de romani in consumul de fructe si legume, pe cand o treime au facut referire la mancarea gatita. 14% considera ca eliminarea sau reducerea consumului de zahar, sare ori condimente tin de mancarea sanatoasa.
Cina este masa importanta a zilei. 85% au raspuns pozitiv, in schimb ce doar 58% servesc micul dejun, cei mai multi fiind nefumatorii.
Pranzul este preferat de 78% dintre romani, insa 69% obisnuiesc sa ia gustari intre mese.
Pe de alta parte, consumul de ciorba scade odata cu cresterea nivelului de educatie. Nivelul ridicat de educatie aduce cu el consumul de salate si gratar.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 521 de respondenti, reprezentativi pentru zona urbana, cu varste cuprinse intre 20 - 65 de ani.