Studiu medical: Telefoanele mobile NU sunt responsabile pentru aparitia cancerului
studiucancertelefoane mobileorganizatia mondiala a sanatatiiefectesanatate
Un studiu recent arata ca telefonul mobil nu este responsabil pentru aparitia cancerului. Oamenii de stiinta, impreuna cu Agentia pentru Protectia Sanatatii din Marea Britanie au ajuns la concluzia ca oamenii, voluntar sau nu, sunt expusi la frecventele undelor radio, ale telefoanelor mobile, ale internetului Wi-Fi si ale televizoarelor. Rezultatul studiului a fost ca nu exista nicio legatura intre frecventele definite si temutul cancer.
Studiul HPA este cel mai relevant si contrazice proiectul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care sustine ca telefoanele mobile provoaca anumite tipuri de cancer.
Si totusi, oamenii de stiinta se ocupa de alte cercetari ce vizeaza efectele pe termen lung. Mai important este ca "utilizarea excesiva a telefoanelor mobile de catre copii ar trrebui sa fie descurajata", spun ei.
Nu este prima data cand apar supozitii cu privire la efectele celularelor. In 2004, oamenii de stiinta suedezi, au spus ca persoanele care folosesc mobilele timp de 10 ani sau mai mult, si-ar putea descoperi tumori, iar in 2007, se mentiona ca 10 minute de vorbit la mobil provoaca schimbari nefaste la nivelul creierului unei persoane.
Oamenii de stiinta danezi au revenit asupra studiului dupa ce au urmarit 350.000 de adulti, cu varsta de peste 30 de ani, timp de un deceniu. Rezultatul? Nu exista nicio diferenta medicala intre persoanele care vorbesc la telefonul mobil si cele care nu obisnuiesc sa faca acest lucru.
Insa, fara fum nu iese foc, iar peste cativa ani, cercetatorii britanici au promis ca vor reveni cu un studiu medical si mai complex despre consecintele utilizarii telefoanelor mobile.