Studiu: Locuitorii tarilor sarace fumeaza mai mult
locuitoritarifumatcancertigarimoarte
Doua cincimi dintre barbatii care locuiesc in tarile sarace fumeaza sau folosesc tutunul, in timp ce femeile incep sa fumeze de la varste tot mai fragede, potrivit unui studiu international. In ciuda masurilor anti-fumat aplicate in jurul globului, cele mai multe tari emergente inregistreaza o rata scazuta a celor care renunta la fumat, releva analiza medicala a specialistilor de la The Lancet.
Exista diferente majore in privinta ratei fumatorilor, atat din punct de vedere al sexului, cat si al tarilor respective. De asemenea, exista discrepante intre nivelul de acces al cetatenilor la tratamentele antifumat.
"Chiar daca 1,1 miliarde de oameni au fost monitorizati dupa adoptarea celor mai radicale legi antifumat din 2008 pana in prezent, 83% din populatia lumii ramane in continuare vulnerabila", a declarat Gary Giovino, din cadrul University at Buffalo School of Public Health and Health Professions din New York, care a coordonat studiul.
Printre masurile luate, se numara interzicerea fumatului in locuri publice, a reclamelor la tigari si obligarea producatorilor sa afiseze avertismente privind efectele nocive ale fumatului pe pachetele de tigarete.
Studiul survine la scurt timp dupa ce producatorii mamuti de tigari ai planetei, British American Tobacco, Imperial Tobacco, Philip Morris si Japan Tobacco au pierdut o disputa juridica esentiala in Australia, pe marginea introducerii pachetelor de tigari "neutre".
Australia doreste ca pe teritoriul sau sa fie vandute doar pachete de tigari fara logo, iar aceasta masura este in ton cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Mai mult, Marea Britanie, Norvegia, Noua Zeelanda, Canada si India ar putea apela la aceeasi metoda.
Fumatul ucide jumatate dintre fumatori, potrivit OMS.
Fumatul provoaca cancer pulmonar, uneori mortal si afectiuni respiratorii cronice. De asemenea, reprezinta un risc major pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Matthew L. Myers, presedintele CTFK (Campaign for Tobacco-Free Kids) din SUA, a declarat ca studiul "subliniaza dimensiunea uriasa a epidemiei globale a fumatului".
"Daca nu luam masuri urgente, fumatul va curma un miliard de vieti in acest secol", a declarat Myers, sfatuind tarile sarace sa "actioneze chiar acum, pentru a combate o criza pe care nu si-o permit".
Epidemia fumatului
Folosind datele Global Adult Tobacco Surveys (GATS), centralizate intre 2008 si 2010, echipa lui Giovino a comparat comportamentele privind fumatul si renuntarea la viciu in randul celor cu varsta de peste 15 ani din tarile cu venituri medii. Aici au fost incluse si informatiile venite din Marea Britanie si SUA, pentru o comparatie mai precisa.
Cercetatorii au descoperit rate disproportionate ale fumatului in randul barbatilor - 41% versus 5% dintre femei - si o prevalenta variata, care s-a situat intre 22% dintre barbati in Brazilia si peste 60% in Rusia.
Femeile din Egipt fumeaza in procent de doar 0,5%, in timp ce in Polonia, procentul este de 25%. Si femeile din Marea Britanie si SUA fumeaza consistent, in procent de 21%, respectiv 16%.
Studiul arata ca 64% dintre fumatori prefera tigarile produse de companiile consacrate, chiar daca mestecarea tutunului este un obicei raspandit in India si Bangladesh. Cu un numar de 301 milioane fumatori, China este fruntasa in topul fumatorilor, urmata de India, cu 275 milioane fumatori. Alte tari incluse in studiu au fost Bangladesh, Mexic, Filipine, Thailanda, Turcia, Ucraina, Uruguay si Vietnam. O ingrijorare majora este faptul ca a crescut rata fumatului in randul femeilor.
De asemenea, in tarile sarace, la fiecare 9.100 de dolari colectati din accize pe tigari, doar 1 dolar a fost cheltuit in scopul prevenirii fumatului. OMS estimeaza ca fumatul ucide in fiecare an 6 milioane de oameni, inclusiv 600.000 de nefumatori, expusi fumatului pasiv. Pana in 2030, daca actualul fenomen va continua, OMS estimeaza ca numarul celor ucisi de tutun in fiecare an va ajunge la 8 milioane pe an.