Studiu japonez: Vizierele NU protejeaza impotriva COVID-19. Expert: Nu inlocuiti mastile faciale cu viziere
fugakucel mai rapid computer din lumestudiuvizieremasca de protectie
O simulare realizata de Fugaku, cel mai rapid supercomputer din lume, arata ca vizierele, acele ecrane din plastic care acopera fata, sunt aproape total ineficiente impotriva infectarii cu noul tip de coronavirus.
O simulare realizata de Fugaku, cel mai rapid supercomputer din lume, a aratat ca aproape 100 % din picaturile aeriene de dimensiuni mai mici de 5 micrometri au scapat prin vizierele de plastic de tipul celor utilizate adesea de catre persoaele care lucreaza in serviciile industriale, scrie The Guardian.
Astfel, supercomputerul pune serios la indoiala eficienta acestor materiale de protectie care sunt folosite la scara larga, alaturi de alte echipamente de protectie, mai ales de catre personalul medical care trateaza pacienti infectati cu noul coronavirus.
Mai mult decat atat, Riken , un institut de cercetare din Kobe, care e sustinut de guvern, arata ca aproximativ jumatate din picaturile mai mari, care masoara 50 micrometri, si-au gasit drumul in aer.
Makoto Tsubokura, lider de echipa la centrul de stiinte computationale Riken, a declarat ca simularea computerului a combinat fluxul de aer cu reproducerea a zeci de mii de picaturi de diferite dimensiuni, de la sub 1 micrometru la cateva sute de micrometri. El a avertizat ca vizierele nu trebuie considerate o alternativa la masti.
''Judecand dupa rezultatele simularii, din pacate, eficienta aparatorilor de protectie a fetei in prevenirea raspandirii picaturilor din gura unei persoane infectate este limitata in comparatie cu mastile", a declarat Tsubokura pentru
The Guardian.
Astfel, specialistul recomanda oamenilor sa nu inlocuiasca masca de protectie cu ecranele faciale de tip viziera.
Fugaku a descoperit si tipul de masca mai eficient: Mastile faciale din tesatura netesuta sunt mai eficiente decat cele din bumbac si poliester
Acelasi supercomputer a mai descoperit faptul ca mastile faciale din tesatura netesuta sunt mai eficiente la blocarea raspandirii Covid-19 prin picaturi aeriene decat cele din bumbac si poliester.
''Mastile netesute se refera la mastile medicale de unica folosinta care sunt purtate in mod obisnuit in Japonia in timpul sezonului gripal si acum in timpul pandemiei coronavirusului. Sunt fabricate din polipropilena si sunt relativ ieftine de fabricat in numar mare. Mastile tesute, inclusiv cele folosite in simularea Fugaku, sunt fabricate de obicei din tesaturi precum bumbacul si au aparut in unele tari dupa ce versiunile netesute au fost temporar rare'', scrie
The Guardian.