Studiu: Cafeina ii afecteaza mai des pe baietii aflati la pubertate
cafeinasucuritinericopiibaietifete
Cafeina ii afecteaza mai des pe baieti, decat pe fete, dar numai dupa ce primii ajung la pubertate, arata un studiu publicat in cea mai noua editie a revistei Pediatrics, citat de CNN.
Jennifer Temple, coordonatoarea studiului si profesor asociat al University of Buffalo School of Public Health and Health Professions, a observat acest trend in urma cu cativa ani, in timp ce facea anumite cercetari asupra dietelor copiilor.
Temple, care a analizat cafeina timp de opt ani, a fost surprinsa de cantitatea de sucuri/ cafea consumata de cei mici.
Impactul cafeinei asupra corpului uman in crestere este major. "Nu am realizat acest studiu pe baza diferentelor de sex", explica Temple. "Totusi, asta a reiesit din analiza noastra".
73% dintre copii consuma zilnic cafeina, precizeaza Academia Americana a Medicilor Pediatrici. AAP ar prefera ca adolescentii sa nu faca exces de cafeina. FDA nu stabileste o limita pentru consumul cafeinei in randul copiilor. Adultii sunt mai in siguranta, cand vine vorba de acest aspect.
Cafeina nu are nicio valoare nutritiva. Totusi, ramane un stimulent pentru minte, mai ales cand avem nevoie sa ne concentram. In doze mari, cafeina duce la nervozitate, tensiune si lipsa somnului.
100 de copii au participat la studiul lui Temple. Expertii le-au oferit trei bauturi: suc de portocale, suc de lamaie si o limonada care continea fie un placebo, fie cafeina. Copiii si parintii nu stiau care bauturi contin cafeina.
Oamenii de stiinta au analizat tensiunea arteriala si bataile inimii de sase ori.
Ei au descoperit ca in cazul copiilor cu varste intre 8-9 ani, nu se constata o diferenta in privinta sexelor (baietii si fetele sunt afectati in aceeasi masura).
Totusi, in cazul adolescentilor (15-17 ani), baietii reactioneaza mai rapid la cafeina, comparativ cu fetele. Astfel, tensiunea lor arteriala creste si devine periculoasa. Aceleasi diferente se observa si la adulti.
Ce face diferenta? Pubertatea. Medicii nu stiu daca discutam despre factori psihologici sau de alta natura.