Stresul la serviciu creste riscul unui infarct cu 23%
stresserviciuriscinfarctjoburidecizii
Potrivit unui studiu medical, munca in exces este bratara de aur (la picior). Oamenii cu joburi foarte stresante, care detin un control scazut in procesul de luare a deciziilor, prezinta un risc de infarct cu 23% mai mare decat ceilalti.
Multi oameni din zilele noastre, care traiesc intr-un ritm trepidant si sunt presati de problemele financiare, s-ar putea considera stresati la locul de munca, dar definitia autorilor studiului de la Lancet este mult mai precisa.
Astfel, ei considera ca stresul la munca implica foarte multe cerinte de la un singur individ, care nu are libertatea de a lua hotarari, despre cum si cand sa indeplineasca "ordinele" sefului.
Acest gen de stres afecteaza diversi angajati, de la cei cu joburi bine platite, pana la cei care muncesc pe salarii mici, a declarat unul dintre autorii studiului, profesorul Andrew Steptoe.
"Combinatia intre cerintele ridicate si controlul redus provoaca probleme", a spus Steptoe. "Pericolul este mai mare pentru cei care au joburi prost platite si executa mereu aceleasi operatiuni, precum muncitorii liniilor de asamblare, dar se extinde asupra intregului spectru social. Un medic poate fi foarte bun in meseria sa si poate simti ca are putin control asupra activitatii sale, in timp ce solicitarile asupra lui sunt uriase".
Unele forme de stres sunt insa subiective. "Este o combinatie intre rolul activitatii tale si modul in care percepi aceasta activitate, respectiv experienta furnizata de munca".
Pilotii de avioane reprezinta un alt grup unde cererile sunt uriase - dar unde controlul este redus - pilotii sunt constransi de orarul de zbor si conditiile meteorologice.
Studiul amanuntit a avut la baza un esantion de 200.000 de persoane, alese din sapte tari europene si reprezinta cea mai fidela oglindire a fenomenului stresului in randul angajatilor.
"Stresul la locul de munca este asociat cu riscul mic, dar consistent, al unei BOLI CRONICE, precum un infarct", a declarat profesorul Mika Kivimaki, de la UCL, care a coordonat studiul.
Cei 200.000 de subiecti au fost evaluati timp de 7,5 ani, perioada in care s-au inregistrat 2.356 INFARCTE si alte afectiuni ale inimii. In randul celor mai stresati de locul de munca, riscul unui infarct a fost cu 23% mai mare, chiar si dupa revizuirea unor factori precum stilul de viata, varsta, sexul si statutul social.
La locul de munca exista si alti factori, care influenteaza nivelul de stres si sanatatea, a adaugat Steptoe. "Exista acea incertitudine legata de PASTRAREA LOCULUI DE MUNCA si faptul ca angajatii se gandesc daca salariile lor vor creste pe masura muncii depuse", a mai spus medicul.
Atat angajatorii, cat si angajatii, ar putea lua unele masuri, pentru a reduce stresul, a precizat Steptoe. Acelasi studiu arata insa ca fumatul si lipsa activitatii fizice reprezinta in continuare cele mai mari riscuri care pot duce la aparitia infarctelor.