Seful CNCAV: Nu e indicata combinarea a doua sau mai multe vaccinuri anti-Covid-19
valeriu gheorghitatrombozecheaguri de sangeefecte adversevaccin anticovid
Din cauza suspiciunilor care planeaza in jurul vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat de
AstraZeneca, multi romani se tem sa isi administreze si rapelul, de la aceeasi companie, gandindu-se sa apeleze pentru a doua oara la Pfizer sau Moderna. De asemenea, in cazul in care serul ar fi suspendat de la administrare de autoritatile de reglementare, ramane o intrebare: Ce le va fi administrat la rapel acestor oameni? La aceste intrebari a raspuns, miercuri seara, coordonatorul campaniei de vaccinare din Romania, medicul militar Valeriu Gheorghita.
Coordonatorul campaniei de vaccinare din Romania, medicul Valeriu Gheorghita, a anuntat miercuri seara ca nu s-a pus problema retragerii complete a acestui ser.
"Nu s-a pus problema sa se retraga complet acest tip de vaccin. (...) Daca se va decide o impunere a unei limite de varsta de la care sa nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca si exista persoane care au primit prima doza si sunt sub acea limita de varsta, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, daca se continua cu acelasi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, dupa exemplul Germaniei", a spus medicul, la
Digi24.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca o legatura cauzala cu cheagurile de sange cu trombocite scazute "este considerata plauzibila, dar nu este confirmata”.
De asemenea, un grup consultativ al guvernului britanic a spus ca vaccinul nu trebuie administrat sub 30 de ani, iar Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) le transmite medicilor si celor care aproba politicile de vaccinare "sa ramana constienti de posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sange combinate cu niveluri scazute de trombocite din sange, care apar in decurs de 2 saptamani de la vaccinare".
Daca o persoana vaccinata se confrunta cu tromboze dupa prima doza, e contraindicat sa primeasca si a doua doza din acelasi ser
"Daca avem o persoana care a dezvoltat evenimente trombotice dupa prima doza, clar este contraindicata administrarea celei de a doua doze cu acelasi tip de vaccin, insa, nu ne asteptam ca la a doua doza sa apara aceste evenimente", a mai spus medicul Valeriu Gheorghita.
Nu e indicata combinarea a doua sau mai multe vaccinuri impotriva Covid-19
Medicul Valeriu Gheorghita a mai declarat ca nu e indicata combinarea a doua sau mai multe vaccinuri impotriva Covid-19.
"Nu este recomandata in acest moment combinarea a doua sau mai multor vaccinuri. Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioada de pana la trei luni, chiar si peste. Tocmai de aceea, cred ca va fi luata in cursul zilei de maine o decizie clara referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de a doua doza de vaccin, daca ramane din acelasi vaccin sau nu", a mai spus oficialul.
Citeste si: Klaus Iohannis: Sistemele de sanatate ale lumii se afla sub o presiune teribila
Foto: freepik.com