Se spala riguros fructele si legumele. Mai ales pe timp de canicula
legumefructecaniculaspalare cu apa rece de robinetmicrobigermeni patogeni
Exista reguli destul de stricte de spalare a fructelor si legumelor. Aceste reguli nu sunt foarte evidente si de bun simt . De aceea ar fi bine sa le cunoastem
Caldura mare, Monser ! Stim cu totii ca pe caldura este bine sa cosumam fructe si legume . Acest obicei s-ar putea transforma insa, usor , intr-o catastrofa, daca nu stim sa le curatam si sa le spalam. Eu merg frecvent in Piata Matache si vad “curatenia” exemplara care exista in Hala Mare de fructe si legume. In acest loc nu este bine sa pronunti cuvantul igiena . Daca-l pronunti, treaba ta, vei fi considerat un obsedat de occidental care nu s-a imunizat destui cu microbi, in copilarie.
Iata de ce preocuparea “cum sa speli si sa cureti bine legumele si fructele” vine tocmai de la occidentalii sus-tintuiti. La noi astfel de sfaturi nu ar provoca decat ilaritate, si de aceea nici nu se fac prea multe articole pe o astfel de tema . Cel mult, ca mama, poti sa ingani un “vezi spala bine marul”. Este suficient ?
Nu, nu este suficient !
Lucrurile sunt putin mai complexe decat par. De aceea, imi permit sa va transmit ce am inteles eu din articolul “Faut-il lever ses fruits et legumes avant les consommer ?”, Alissa Brissat, 07.07.2017, www.cuisineaz.
De ce este important sa speli fructele si legumele ?
Teza : chiar daca legumele si fructele sunt ambalete individual , chiar daca nu par murdare si par curate si stralucitoare , chiar daca provin din agricultura biologica, este indispensabil sa speli fructele si legumele inainte de a le manca crude sau de a le gati .
De ce ?
Pentru ca exista suspiciuni ca ar fi contaminate cu :
- microrganisme din mediu , provenite din pamantul in care au crescut ( din cauza dejectiilor animale in camp, etc);
- germani si bacterii patogene – Salmonella, Listeria, Escherichia coli, etc, ;
- paraziti, in special agentul de toxoplasmoza, Toxoplasma gondii ( in cazul, de exemplu, in care pamantul ar contine excremente si reziduri de la pisici );
- urme de pesticide, fungicide si ierbicide utilizate in cultura lor ;
- germeni raspanditi de toate persoanele care au intrat in contact cu aceste fructe si legume ;
Intrucat toti microbii si germenii traiesc in special pe pielita acestor fructe si legume , este obligatoriu sa le curatam inainte de a le consuma, pentru a evita orice risc de intoxicatie alimentara
La toti acesti germeni si microbi se adauga murdariile, praful, pamantul, viermii si insectele pe care ar putea sa le contina .
Ce inseamna sa speli bine legumele si fructele ?
- sa fie spalate cu apa rece , fara a le tine in apa mai mult de cinci minute . Daca se tin mai mult in apa, se vor inmuia si si se vor pierde o parte din nutrientii lor ( mai ales vitaminele);
- sa nu fie spalate cu mult timp inainte de a fi consumate . Daca nu se procedeaza asa, devin umede, se umplu de apa si devin adevarate cuiburi de bacterii ;
- trebuiesc periate si frecate sub apa de robinet, pentru a le curata bine . Apoi trebuiesc depuse cu mana intr-o salatiera curata.
Personal, am inteles din acest material ca am facut frecvent doua greseli in ceea ce priveste spalarea si curatarea legumelor si fructelor :
- m-am luat , gresit, dupa indicatiile pachetelor cu mix de salata – “a se pune direct salata in salatiera, fara a o mai spala”;
- imi iau legume si fructe “la pachet” si fac greseala de a le spala acasa si a le consuma dupa 3-4 ore, tinandu-le intr-o punga de plastic.
Nu este deci foarte usor sa te mentii in forma . Micile greseli pot sa-ti faca rau perioade mari de timp . Acum doi ani de zile o enteroviroza cu care m-am captusit nerespecatand regulile de mai sus m-a tinut la regim cam o jumatate de an. Mai bine ipohondru decat bolnav !