Se dau mii de euro de la stat: cine sunt romanii care vor primi 4.500 de euro si care sunt conditiile
fonduri in vitroprogram in vitrobani cupluri infertile
O anumita categorie de cetateni va primi multi bani de la stat pentru a-si implini un vis. Masura se aplica femeilor care nu pot avea copii din motive medicale si sunt nevoite sa recurga la fertilizarea in vitro (FIV). Nu mai putin de 4.500 de euro va primi fiecare cuplu sau femeie singura pentru a plati astfel de servicii.
Anuntul a fost facut, pe
Facebook, de Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.
Proiectul programului national de decontare a procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile si femeile care nu pot avea copii din motive medicale va fi publicat in scurt timp pe site-ul ministerului.
Firea a scris ca a avut o intalnire cu Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, pentru a urgenta proiectele comune in domeniul sanatatii si pentru cresterea natalitatii.
"Sprijinirea persoanelor care isi doresc sa aiba un copil, dar nu pot din motive medicale este un pas important. Ma bucur sa vad ca un proiect de succes pe care l-am avut in mandatul de primar general a starnit interesul celor care nu l-au sustinut deloc la inceput.
Proiectul aplicat in Bucuresti il extindem acum la nivel national, a scris fostul primar general al capitalei", a precizat Firea.
In Programul comun al Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de sanse, in colaborare cu Ministerul Sanatatii se vor putea inscrie femei cu varsta intre 20 si 45 de ani.
Cuplurile care aplica pot fi persoane casatorite sau necasatorite. Se pot inscrie pentru decontarea FIV si femei singure.
Suma maxima decontata va fi de 4.500 de euro si include atat tratamentele necesare inainte si dupa FIV, plus toate analizele de care este nevoie in perioada respectiva de monitorizare.
Pacientele si partenerii lor vor beneficia de
zile libere atat in ziua de recoltare, cat si pentru embrio-transfer.
De asemenea, se deconteaza cate proceduri sunt recomandate de catre medicii specialisti si se legalizeaza si la noi transplantul de material genetic, de la donatori, pentru cuplurile care nu mai au rezerva.
Proiectul legalizeaza transplantul de material genetic de la donatori
Proiectul Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de sanse, in colaborare cu Ministerul Sanatatii acopera, astfel, toate nevoile cuplurilor care trec printr-o procedura de fertilizare in vitro, astfel incat romanii sa nu mai fie nevoiti sa plateasca bani grei in alte tari europene.
Proiectul national privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro porneste de la subprogramul Ministerului Sanatatii si de la programul aplicat in Bucuresti in ultimii 4 ani.
"Rezultatele celor doua proiecte din Bucuresti, FIV 1 si FIV 2, sunt concrete. Am facut fericiti sute de parinti si mii de bunici, unii dintre ei dupa multi ani de incercari nereusite.
Mai mult de 500 de copii s-au nascut in capitala in urma acestor doua proiecte, iar alte peste 100 de sarcini sunt in evolutie. Marturisesc inca o data cat de mult regret ca la Bucuresti nu s-au putut gasi resurse pentru continuarea proiectului
O sansa pentru cuplurile infertile", a scris Firea.
Citeste si:
OMS incepe sa creada ca Omicron inseamna FINALUL PANDEMIEI