Scapa cine poate! - singurul lucru asupra caruia tarile afectate de COVID-19 par a fi cazut de acord
Infiintata in anul 1948, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) traverseaza, in contextul pandemiei COVID-19, cea mai mare criza cu care s-a confruntat vreodata. Acuzata ca a minimalizat gravitatea aparitiei primelor imbolnaviri cu noul coronavirus, acuzata ca a facut jocurile Chinei in perioada de inceput a pandemiei, OMS este aspru criticata de comunitatea internationala si s-a trezit si cu o mare gaura in buget, prin retragerea finantarii acordate organizatiei de catre Statele Unite.
Presedintele Donald Trump a anuntat, la jumatatea lunii aprilie a.c., ca a decis sa suspende finantarea OMS, acuzand organizatia ca a esuat sa gestioneze corespunzator criza provocata de coronavirus si nu a avertizat la timp asupra riscului si implicatiilor raspandirii acestuia.
Retragerea finantarii americane este o mare lovitura pentru OMS deoarece SUA asigurau aproape 25% din bugetul anual al organizatiei.
Recent (18-19 mai a.c.) reprezentantii celor 194 de state membre ale organizatiei au participat la cea de-a 73-a Adunare Generala a OMS care, in conditiile pandemiei, s-a desfasurat in sistem de videoconferinta.
Doua sunt ideile principale avansate cu acest prilej: OMS a lansat un apel tuturor tarilor implicate in producerea unui vaccin impotriva noului coronavirus sa faca in asa fel incat acesta sa fie disponibil pentru toata lumea si, de asemenea, ca a sosit momentul ca organizatia sa fie reformata.
Discutiile au fost deschise de Secretarul general al ONU, Antonio Gurerres, care a atras atentia asupra faptului ca noul coronavirus s-ar putea raspandi cu repeziciune in emisfera sudica, unde este posibil sa aiba efecte inca si mai grave.
In interventia sa, presedintele Chinei, Xi Jinping, a dat asigurari ca un eventual vaccin anti-coronavirus dezvoltat de China va deveni, in cel mai scurt timp, "un bun public mondial, la care toata lumea va avea acces."
Participantii la Adunarea Generala au subliniat si faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii trebuie sa se reformeze, in sensul "cresterii capacitatii acesteia de a reactiona in fata unei crize de o asemenea amploare."
Statele Unite au reprosat Adunarii Generale a OMS ca nu a adoptat o rezolutie care sa investigheze aparitia virusului in China, in conditiile in care Donald Trump a afirmat ca este posibil ca virusul s-ar fi raspandit in urma unui accident survenit la laboratorul de bacteriologie de la Wuhan.
Totodata, SUA sunt nemultumite si de faptul ca nu i s-a permis Taiwanului sa participe la Adunarea Generala, sustinand ca acesta ar fi lansat comunitatii internationale, inclusiv OMS, un avertisment precoce asupra aparitiei noului coronavirus.
Taiwanul a fost exclus din OMS, unde avea statut de observator, in anul 2016, la insistentele Chinei, care a sustinut ca ea este in drept sa reprezinte si acest teritoriu in cadrul organizatiilor internationale.
Asta in conditiile in care presedintele Taiwanului, doamna Tsai Ing-wen, refuza sa recunoasca unitatea insulei cu China continentala.
Un intreg balamuc al orgoliilor. Intre timp, pandemia COVID-19 a facut, in intreaga lume, peste 335.000 de victime, iar singurul lucru asupra caruia tarile afectate par a fi cazut de acord este sloganul "Scapa cine poate!"
Sursa foto: pexels.com