Sase sfaturi pentru a va alege ochelari de soare care sa va protejeze cu adevarat
criterii ochelari soarealegere ochelari soarecei mai buni ochelari soare
A venit vara si, odata cu ea, sezonul vacantelor la mare sau la munte. Dar, indiferent de anotimp si de locul in care v-ati afla, in zilele insorite si chiar si in cele cu mai putin soare, un accesoriu cu valoare de masura de protectie trebuie sa fie nelipsit. Este vorba despre ochelarii de soare.
Desi pare greu de crezut,
ochelarii de soare, in forma incipienta, facuti de inuiti pentru a se apara de stralucirea zapezii, au aparut acum 2.000 de ani, cu mult timp inaintea celor de vedere.
De atunci si pana in contemporaneintate, au facut saltul de la ochelari de soare (sunglasses) la cel de... eyewear, un fel de imbracaminte, un accesoriu pentru ochi.
Dincolo de moda, iata criterii mult mai importante la care trebuie sa fiti atenti cand alegeti o pereche de ochelari de soare:
1. Sa asigure protectie 100% impotriva razelor ultraviolete UVB si UVA
Lentilele ochelarilor de soare nu (mai) sunt simple bucati de sticla colarata, ci adevarate bariere sofisticate impotriva razelor ultraviolete. Este recomandat sa cumparati ochelari cu marcajul CE, desi acesta este usor de falsificat, care indica o protectie UV de pana la cel putin 380 de nanometri. Exista, insa si lentile UV400, care absorb razele UV-A, UV-B (cele mai periculoase) si UV-C, pana la o lungime de unda de 400 nanometri.
2. Materialul si calitatea lentilelor
Ca si cele de vedere, lentilele ochelarilor de soare sunt facute din policarbonat sau sticla. Primele sunt mai usoare si mai rezistente, dar se pot zgaria si nu ofera o calitate optica atat de buna precum de cele din sticla. Acestea sunt ceva mai grele, se zgarie mult mai greu si sunt foarte precise din punct de vedere optic. Exista producatori de ochelari de soare care fabrica lentilele din nu mai putin de sase straturi, fiecare cu un rol de protectie bine determinat.
3. Lentile polarizate sau nepolarizate
Prima categorie a fost inventata de compania Polaroid, in 1936. Cele mai ieftine lentile polarizate sunt acoperite cu un film care reduce stralucirea suprafetelor cum ar fi apa, zapada sau sticla. Cele mai scumpe au acest filtru incorporat astfel incat sa fie protejat.
In timp ce lentilele nepolarizate nu fac decat sa arate totul in jur mai intunecat si (poate) sa provoace dureri de cap, lentilele polarizate reduc drastic sau total reflectia luminii pe diferite suprafete, de la apa, la asfalt si parbrize sau lunete de automobil. In consecinta, sunt mult mai odihnitoare, dar nu sunt recomandate, de pilda, pilotilor de avioane intrucat lentilele polarizate ii impiedica sa citeasca ecranele de bord.
4. Rame cat mai late
Oricat de buna ar fi niste lentile, radiatiile UV pot patrunde pe langa ele, de aceea specialistii recomanda lentile de dimensiuni mai mari si rame pe masura. Tot in ce priveste ramele, sunt de preferat cele care se asaza pe nas fara piciorusele mobile, care, din cauza apei si a transpiratiei se deterioreaza foarte repede.
5. Heliomate sau nu?
Ca sa nu va scoateti des ochelarii, ca sa nu-i ridicati pe cap - asa cum nu este deloc recomandat - puteti alege lentile polarizate heliomate, care se inchid sau de deschid, in functie de intensitatea luminii. In soare puternic, aceste lentile pot ajunge de la categoria de protectie 1, pana la 4, nivel nerecomandat sofatului. Exista si lentile polarizate tratate oleofob si hidrofob si care au mici fante care permit aerisirea, astfel incat sa nu apara deranjantul condens, cand utilizatorul trece brusc de la temperaturi scazute la unele mai mari.
6. Saculet si toc de protectie
Daca ati decis sa cumparati ochelari de soare care au toate sau mare parte dintre caracteristicile de mai sus, este musai sa-i protejati tocmai ca sa poata sa va protejeze. De aceea, nu trebuie sa lasati ochelarii, de exemplu, pe bordul masinii. Cand nu-i mai purtati ar fi bine sa-i puneti intr-un saculet de microfibra, inclus de unii producatori in pretul de vanzare al ochelarilor, si intr-un toc cat mai rigid.
Toate aceste caracteristici costa, dar, de multe ori, mai putin decat ochelarii mai slabi din punct de vedere al tehnologiei, dar mai ravniti doar pentru ca poarta o anumita marca, nici macar specializata in fabricarea de ochelari de soare.
Insa, daca o pereche de ochelari a costat mai mult, poate ca si grija proprietarului va fi direct proportionala cu pretul platit. Probabilitatea de a-i uita pe masa terasei sau pe plaja sau probabilitatea de a se aseza pe ei scade.
Dar, pana la urma, oricat ar costa ochelarii, lumina ochilor este nepretuita. Deci, bucurati-va de ea si bucurati-va de (ochelari de) Soare!
Sursa foto: pexels.com