Sapte interventii chirurgicale potential mortale care ar trebui evitate
operatii chirurgicaleharvardviata sanatoasapreventieriscuri de complicatii medicaleriscuri de deces
Un studiu recent al Universitatii Harvard a aratat ca ar trebui evitata efectuarea a sapte operatii chirurgicale. Ele induc probabilitati mari de complicatii si de deces
M-am ciocnit din nou – si cu folos – cu o scrisoare a lui Jean- Marc Dupuis , publicata pe site-ul “La Letttre Sante Nature Innovation”, pe data de 13.10.2017.
El abordeaza un subiect de interes : care sunt cele sapte interventii chirurgicale potential mortale care ar trebui evitate ? Se bazeaza pe un studiu recent al Universitatii Harvard, care le-a depistat, si a aratat, in fiecare caz in parte, probabilitatea de complicatii si de deces.
Iata rezultatele studiului
1. Apendicita (7 % – 0,1 %)
2. Ablatia (indepartarea) partiala a intestinului subtire cu tumoare maligna (47 % – 6 %)
3. Ablatia partiala a intestinului gros cu tumoare maligna (43 % – 5 %)
4. Ablatia veziculei biliare cu tumoare maligna (8 % – 0,2 %)
5. Indepartarea aderentei abdominale (28 % – 2 %)
6. Operarea unui ulcer de stomac (42 % – 7 %)
7. Laparotomia ( introducerea unei camere video in abdomen pentru a disgnostica sau trata) (40 % – 24 %)
Complicatiile – primele procente dintre paranteze – se refera la : afectarea drastica a rinichilor, a aparatului respirator, stop cardiac, tromboza venoasa profunda, embolie pulmonara, infarct, infectie, soc septic si alte catastrofe de acest gen.
De ce este bine sa evitam operatia de apendicita ?
Zeci de ani, majoritatea chirurgilor le-au spus urmatoarea poveste pacientilor : apendicele nu serveste la nimic . Putem sa-l extirpam si sa-l aruncam la gunoi, fara nici o problema. Luandu-se dupa medici, nici cercetatorii nu l-au bagat in seama.
Lucrurile nu stau chiar asa ! S-a dovedit ca in caz de infectie intestinala sau de diaree acest mic ghemotoc de intestin este, de fapt, o rezerva esentiala pentru flora intestinala. Contine o buna rezerva de bacterii bune care ar putea migra spre inestin, dupa ce a trecut criza.
S-ar putea, de asemenea, sa joace si rolul pe care-l joaca o glanda numita timus – pozitionata in piept – considerata si ea, pe nedrept, inutila – dezvoltarea sistemului imunitar in timpul copilariei.
Iata suficiente motive de a tine cu dintii de acest ghemotoc de intestin.
Cum se poate scapa de celelalte sase tipuri de operatii chirurgicale ?
Se poate scapa de ele prin abordarea unui mod sanatos de viata.
1. Exercitii fizice in exteriorul casei, de mai multe ori pe saptamana ;
2. O alimentatie sanatoasa : legume, peste, uleiuri bune (masline, nuca de cocos, nuca) , fructe bio de sezon, nuci, alune, migdale,oua de calitate, leguminoase ( fasole, mazare, linte, bob, etc);
3. Reducerea consumului de zahar si de produse industriale. Trebuie sa se evite cei 4 P : paine, pizza, paste, patiserie. Trebuie evitat, si mai mult, cartofii chips, biscuitii, bomboanele, bauturile gazoase dulci si inghetata;
4. Un pahar de vin bun, in fiecare zi;
5. Verificarea regulata a tensiunii arteriale . Reducerea consumuli de sare (clorura de sodiu) si cresterea consumului de potasiu (fructe si legume);
6. Trebuie luat in fiecare zi un suplimet de viatmina D (cel putin 4000 UI) si un supliment de vitamine B
Sunt sigur ca deja stiati multe din aceste lucruri. Important, insa, este sa si tineti cont de ele !