Sapte beneficii ale conopidei pentru sanatate
conopidasanatatealimentatiecrucifere
Conopida face parte din familia Crucifere sau Brassicaceae, care cuprinde toate verzele (varza alba, varza rosie, varza de Bruxelles, brocoli), dar si gulia, hreanul, mustarul, rapita ori ridichea. Desi conopida alba este cea mai cunoscuta la noi, exista si alte variante de culori care nu sunt rodul manipularilor genetice, ci produsul unor caracteristici genetice naturale. Conopida portocalie, de exemplu, cultivata mai ales in Canada, isi datoreaza culoarea continutului ridicat de beta caroten. Conopida purpurie sau cu nuante de violet este si ea comestibila si foarte bogata in anti-oxidanti, fiind o varietate raspandita in Asia.
Nutritional
Conopida contine vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 si B9, acizi grasi omega-3, vitamina C si vitamina K. Aceasta leguma este de asemenea o sursa importanta de proteine, de fosfor si de potasiu.
Antioxidanti
In afara de vitamine si antioxidanti, conopida este o sursa de magneziu, contine carotenoizi si este bogata in fitonutrienti care reduc stresul oxidativ si riscul maladiilor asociate acestuia.
Detoxifiere
Conopida contine glucosinolati, tiocianati si enzime care ajuta ajuta ficatul sa neutralizeze substantele potential toxice.
Prevenirea cancerului
Numeroase studii stiintifice au arata ca conopida ajuta la prevenirea riscului de cancer (prevenirea cancerului la vezica, san, colon, prostata sau ovare).
Antiinflamator
Consumul regulat de conopida poate reduce riscul de inflamatie cronica.
Digestie
O cana de conopida fiarta contine circa 3,5 grame de fibre alimentare, esentiale pentru sistemul nostru digestiv. Prezenta glucorafaninului protejeaza de asemenea stomacul impotriva unor bacterii patogene.
Cardiovascular si cerebrovascular
Datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii, conopida ofera o protectie contra bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale.
Memorie
Un studiu realizat pe femei varstnice a aratat ca consumul de crucifere incetineste declinul cognitiv.