Sanatatea incepe si se termina in farfurie
abecedarul de nutritiemancat sanatosmancare sanatoasaregim sanatos
Cu prilejul lansarii lucrarii "Abecedar de nutritie", profesor doctor Nicolae Hancu, membru corespondent al Academiei Romane, a avertizat ca romanii nu mananca sanatos, fapt pentru care nici sanatatea lor nu este buna.
Dovada stau cresterea cazurilor de diabet, obezitate si dislepidemie dobandite si ca urmare a proastelor obiceiuri de a sari peste micul dejun si de a face din cina principala masa a unei zile.
Hancu a explicat ca starea de sanatate este influentata de alimentatie atat in bine, cat si in rau.
"Plecand de la constatarea ca romanii nu mananca bine, am decis, inca de anul trecut, initierea unei campanii nationale de educatie nutritionala.
Abecedarul pe care l-am lansat este un instrument de lucru, de invatare, pentru ca sunt monografii, carti nenumarate, dar era nevoie de un material din care sa invatam cum sa mancam sanatos.
A manca sanatos inseamna, in primul rand, a invata sa mancam. Alimentatia sanatoasa devine valida, atunci cand se asociaza cu alte componente intre care miscarea este extrem de importanta, dar si consumul moderat de alcool, renuntarea la fumat si 7-8 ore de somn pe noapte, dintre care, daca se poate, o ora trebuie sa fie inainte de miezul noptii", a declarat Hancu, citat de Agerpres.
Profesorul a mai spus ca masa de seara poate fi impinsa catre ora opt jumatate, chiar si noua, dar, dupa acestea, mancatul trebuie sa fie o exceptie.
Oricum, cand se trece de o anumita ora, cina nu trebuie, in niciun caz, sa fie consistenta.
Legat de obezitatea la copii, cele 14% procente ale mediei europene sunt considerate de Hancu imense, maladia urmand sa genereze, in urmatorii 5-10 ani, ateroscleroza si scaderea varstei la care se produce infarctul miocardic.