Sanatatea este si bunul cel mai de pret al economiei
epidemie coronavirusepidemie covid 19cazuri coronavirusroman coronavirus
Orice epidemie se aseamana cu un incendiu. Spre deosebire de grauntele de foc in stare sa creasca si sa faca scrum o masina, o casa, o padure sau zone uriase, cum sunt cele din Australia, "scanteia" unei epidemii nu este vizibila imediat, ci abia cand a aprins deja niste focare.
Care, la randul lor, genereaza altele si altele. Un singur individ poate imbolnavi pe multi altii, care, la randul lor transmit "scanteia" altora, astfel incat, gata epidemia sau chiar pandemia, adica o epidemie extinsa la scara mondiala.
Mai ales ca am ajuns sa traim intr-un sat global, cu fiecare "colt" la indemana de atins in mai putin de 24 de ore, un sat in care virusii au exact aceeasi viteza cu avionul, trenul, automobilul, cu orice mijloc de deplasare la distante uriase sau marunte.
Credinta (de cele mai multe ori complet oarba) ca "mie nu mi se poate intampla nimic rau" si nepasarea nu fac decat sa lucreze in favoarea raspandirii virusului.
Unde mai pui ca, pentru unii copii si tineri, termenul viral are inteles si acoperire numai in asa-zisul mediu virtual, nu in lumea reala, si are ca obiect un filmulet amuzant sau videoclipul unei melodii, care starneste interesul internautilor care il vor distribui si reredistribui pana ajunge sa fie vazut de sute de milioane de oameni...
Puterea unui virus, a unui agent patogen sta in durata in care poate ramane ascuns in faza de incubatie si in viteza de contagiune.
Gesturi pe cat de simtite (tusit, stranutat in spatiul dintre antebrat si brat, spalarea/dezinfectarea mainilor) pe atat de simple pot salva vieti. Conditia este sa-ti pese de tine si de ceilalti, de ceilalti si de tine.
Fara asta, asa cum se intampla in aceste zile cu proaspatul denumitul coronavirus Covid-19, numarul de victime va continua sa creasca pentru ca autoritatile din toate statele au luat tardiv masuri pentru ca scanteia sa nu devina pandemie.
Cu intarziere, Guvernul britanic a calificat noul coronavirus drept o ''amenintare grava si iminenta pentru sanatatea publica”, tarziu a catalogat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, epidemia ca fiind "o foarte grava amenintare pentru restul lumii".
Acum, unii cercetatori sustin ca, desi in China, s-ar putea sa fie apogeul epidemiei, in restul lumii este abia inceputul.
Gravitatea este confirmata si de anularea sau amanarea mai multor competitii din sport, in frunte cu Marele Premiu de Formula 1 din China, precum si de anularea Congresului Mondial al Telefoniei Mobile de la Barcelona.
Companiile aeriene care transporta pasageri si marfuri nu mai zboara spre si dinspre China, tara devenita motorul productiei de orice, de la maruntisuri, pana la telefoane de sute dolari bucata.
La noi, este pentru prima data cand Banca Nationala a Romaniei a trecut la capitolul incertitudini si riscuri epidemia de coronavirus.
Nici nu-i de mirare, intrucat Organizatia Tarilor Exportatoare de Pertrol prevede o cerere mai mica de titei din cauza epidemiei de coronavirus, iar banci centrale, de la Federal Reseve la BCE, precum si banci comerciale incep sa publice estimari tot mai sumbre despre cat de afectata va fi ditamai economia mondiala de microscopicul Covid-19.
Ironia sortii, epidemia de coronavirus poate duce la o penurie de medicamente in Europa, intrucat multe dintre substantele chimice folosite in produsele farmaceutice sunt produse in China, intamplator chiar din provincia Hubei, potrivit ministrului german al Sanatatii, Jens Spahn.
Citeste si:
E oficial: Primul roman infectat cu coronavirus
Ne place sau nu, ingrijorati sau relaxati, virusul este rotund ca Pamantul si se invarteste o data cu el, dovedind ca sanatatea oamenilor este si bunul cel mai de pret al economiei.