Sa traiti si sa vedeti bine!
ochelari soarealegere ochelari soareprotectie soarelentile polarizate
In urma cu o luna si jumatate, caderile masive de zapada ne dadeau batai si dureri de cap. Acum, practic, a venit vara si, tocmai pentru a nu avea nici batai, nici dureri de cap, ar trebui sa purtam ochelari de soare.
De altfel, si cand zapada sus-pomenita invada orasele, ochelarii de soare erau la fel de indicati, tocmai pentru ca reflexia Soarelui in albul imaculat al zapezii este atat de puternica incat poate provoca arsuri ale retinei.
Din pacate, multi dintre noi acordam atentie protejarii vederii, numai vara, dar este recomandat sa purtam ochelari, in orice anotimp, chiar si cand Soarele nu straluceste atat de tare, intrucat, oricum, radiatiile sale sunt prezente.
Expunerea indelungata la lumina solara, fara ochelari de soare, poate provoca degenerescenta maculara, cataracta, pterigion, pinguecula si cancer.
Cum alegem ochelarii de soare?
Studii ale psihologilor arata ca nu este o iluzie - nici macar optica - faptul ca ochelari de soare ne fac sa ne simtim mai increzatori si chiar mai atragatori. In acelasi timp, ochelarii de soare dau celei sau celui care ii poarta o nota misterioasa si un anumit grad de anonimitate.
Piata abunda de modele, astfel incat, probabilitatea de a gasi ochelari de soare si frumosi si buni si care sa nu coste o avere este destul de mare.
Ce sunt lentilele polarizate si de unde la cumparam
Teoretic, trebuie evitata cumpararea ochelarilor de soare de la tarabele din zonele turistice, intrucat numai printr-un noroc... chior, s-ar putea sa nimerim lentile sanatoase pentru vedere.
Chiar daca sunt polarizate, lentilele ieftine s-ar putea sa aiba alte inconveninte, cum ar fi fragilitatea foarte mare, precum si lipsa componentelor anti-aburire si anti-zgariere.
Exista lentile polarizate, concepute special pentru a proteja mai bine de reflexia luminii pe suprafata apei, de la rauri si lacuri, pana la mari si oceane, precum si lentile polarizate, concepute special pentru a proteja mai bine vederea in mediu montan sau desertic.
De altfel, pentru aproape orice mediu - urban, montan, marin - sunt recomandate lentilele polarizate. Desi nu se vede, aceste lentile au incorporat, in interiorul lor, un filtru care asigura polarizarea.
Ce inseamna asta? Razele Soarelui se reflecta in mai multe directii si se propaga in plan vertical si orizontal. Razele reflectate pe verticala nu au efecte nocive asupra ochilor, dar cele reflectate orizontal amplifica intensitatea luminii, ducand la efectul de stralucire orbitoare.
Lentilele polarizate elimina acest efect nociv, blocheaza reflexia de pe toate suprafetele, de la apa si nisip, la zapada si pana la caroseria, parbrizul, luneta unui automobil si protejeaza (in functie de calitate), ochii de razele ultraviolete de toate cele trei tipuri UVA, UVB (cele mai nocive), UVC.
Comerciantii de ochelari de soare cu lentile polarizate au oglinzi speciale pentru verificarea polarizarii. Astfel, texte sau imagini pot fi vazute pe oglinzile respective numai daca lentilele sunt polarizate.
Exista, insa, si o modalitate la indemana fiecaruia dintre noi de a testa lentilele, folosind un ecran de telefon mobil sau un monitor de computer. Tinand ochelarii in mana si privind ecranele prin lentilele polarizate, imaginea va deveni mai inchisa pe anumite portiuni, dar fara a afecta vizibilitatea.
Daca nu vreti sa va scoateti prea des ochelarii, puteti alege lentile polarizate heliomate/fotocromice, care se inchid/deschid, in functie de intensitatea luminii, ajungand de la categoria de lentila de soare 2 la categoria 3 (cele mai obisnuite) sau chiar 4, pentru lumina exceptional de puternica.
De asemenea, aceste lentile pot fi tratate oleofob si hidrofob si au mici fante care permit aerisirea, astfel incat sa nu apara aburirea si condensul.
Ca pentru orice marfa, pretul ochelarilor de soare creste de la cateva zeci de lei, pana la cateva sute sau chiar mii, daca ramele sunt din aur sau din titan.
Insa, o pereche de "ochelari de soare buni", adica avand rame rezistente, usoare, bine montate, lentile polarizate, heliomate, oleofobice si tratate impotriva zgarieturilor si care sunt vanduti cu toc si/sau sac de microfibra (care serveste si pentru stergerea lentilelor) costa intre 500 si o mie de lei.
Nu trebuie sa va lasati impresionati prea mult de unele marci celebre, cu produse relativ scumpe, dar fara a fi nici macar polarizate (!), daramite capabile sa ofere toate caracteristicile de mai sus, iar, daca o fac, asta se... reflecta in preturi si mai mari.
Astfel, cu mai putin de 200-300 de lei, puteti cumpara ochelari de soare cu lentile polarizare, in timp ce, daca poarta o marca mai celebra, dopata de marketing, alti ochelari fara lentile polarizate vor costa dublu, iar, cu lentile polarizate, chiar triplu.
In acelasi timp, multe case de moda isi "imprumuta" numele pentru ochelari de soare, nu le produc ele efectiv, ci o fac altii platind pentru asta licenta, asa ca s-ar putea sa dati banii, in primul rand, pe nume si design, nu neaparat pe calitatea lentilelor si nici a ramelor...
Exista, in acelasi timp, marci care produc ochelari de soare de peste 100 de ani (!), dar care, neavand posibilitati uriase de marketing, nu sunt atat de cunoscute.