Rontaiala intre mese. De trei ori NU! pentru covrigei
covrigeiaport caloriccarbohidratiproteinesarevitaminescortisoara
Goana dupa rontaiala ne determina uneori sa apelam la... covrigei.
Daca mai sunt si aromati, sa ne abtinem e aproape imposibil. Cu scortisoara, cu zahar, cu vanilie, cu nuca, picanti, cu miere, cu masline sau doar sarati, covrigeii sunt buni pentru ca ne satisfac acea pofta de ceva. Sau sa umplem un gol resimtit de organismul care ne indeamna sa luam masuri.
Unii covrigei ne pot trage pe sfoara cu un continut caloric redus, facandu-ne sa uitam ca lipsa nutrientilor e un defect destul de important, mai ales ca avem nevoie de fibre si proteine ca sa functionam corect. Cei comercializati sunt ori prea densi in carbohidrati si sodiu, ori foarte savurosi, dar extrem de nesanatosi printr-un supliment de creme sau sosuri inspirat alese ca sa ne fie greu sa-i refuzam.
De fapt, valoarea nutritiva a acestora este nula. Nici substante hranitoare, nici vitamine. Practic, ii consumam pentru gustul lor. Si atat.
Iata 3 motive pentru a sta cat mai departe de rontaiala covrigeilor:
1. Covrigeii sunt saraci in proteine. Iar nivelul nostru energetic depinde de proteinele consumate. Daca vrem sa ne controlam greutatea, ideal este sa alegem alimente care sa ne potoleasca foamea pentru un timp mai indelungat. Iar nu covrigei care ne creeaza dependenta pana ii terminam. Si asta fara sa ne aducem vreun folos din niciun punct de vedere.
2. Covrigeii sunt saraci in carbohidrati. Dar si in fibre (o portie are doar 0,9 g). O alegere buna ar fi alimentele bogate in glucide complexe, iar nu in carbohidratii simpli ai covrigeilor.
3. Covrigeii sunt saraci in vitamine si minerale. Exista si unele marci care se lauda cu minerale esentiale si vitamine , insa si acestea reprezinta doar infime procente din necesarul zilnic. In plus, continutul de sare este suficient de semnificativ. Expertii sugereaza ca aportul de sare nu trebuie sa depaseasca 2399 mg pe zi. Iar o singura portie de covrigei are 285-485 mg, ceea ce reprezinta 13-22% din necesarul zilnic.
Concluzia? Covrigeii sunt doar... saraci.