Romanii sunt dependenti de sistemul public de sanatate
sanatateasigurari de sanatateasigurari privateobiceiuri sanatoase
Sistemul public de sanatate prezinta o serie de vulnerabilitati importante, insotite de un potential semnificativ de crestere la nivelul serviciilor medicale private, se arata intr-un studiu realizat de GfK.
Concluziile sunt ca 93% dintre romani sunt asigurati doar ai sistemului public de sanatate, iar un procent mult mai mic au un abonament la o clinica privata platit integral sau partial de compania pentru care lucreaza (2%), fie o asigurare privata de sanatate (2%). Totodata, aproape 4% nu detin niciun fel de asigurare.
Bucurestenii, desi se situeaza usor sub media nationala la capitolul
asigurare in sistemul public, stau cel mai bine comparativ cu locuitorii altor regiuni, atunci cand vine vorba despre asigurari medicale private (5%) sau abonament la o clinica privata, costurile fiind acoperite integral de compania la care sunt angajati (3,5%).
De asemenea, 2% dintre ei au chiar si partenerii de viata sau copiii inclusi in abonamentul pentru servicii private, fapt care este o raritate pentru restul tarii.
Dobrogenii, muntenii si moldovenii stau cel mai prost la capitolul asigurari de sanatate: 13%, respectiv aproape 6% (in cazul muntenilor si al moldovenilor) nu au niciun fel de asigurare, grupa de varsta cea mai vulnerabila fiind de 18-34 ani, cu peste 16% neasigurati.
Studiul mai arata ca principalele obiceiuri sanatoase ale romanilor sunt mentinerea unei igiene corporale si orale corespunzatoare (57%), o gandire pozitiva si o abordare optimista a vietii (35%), dar si o alimentatiei bazata cat mai mult pe produse proaspete, naturale (27%).
La polul opus, printre activitatile pe care le practica cel mai putin, sunt administrarea de vitamine si suplimentare alimentare, peste jumatate dintre romani afirmand ca nu obisnuiesc sa apeleze la ele.
Nici miscarea sau exercitiile fizice regulate, in aer liber sau la sala, si consumul moderat de alcool si tigari nu se numara printre activitatile considerate importante pentru un stil de viata sanatos, aproximativ un sfert dintre romani plasandu-le pe ultimul loc, in lista obiceiurilor lor sanatoase.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.000 de respondenti din toata tara, cu varsta de peste 15 ani. Metoda folosita este cea a interviurilor fata in fata.