Romania trimite in Italia 11 doctori si 6 asistente medicale prin intermediul mecanismului de protectie civila al UE
medici romani italiaasistente romance italiaajutor medical italiaajutor ce italia
O echipa europeana de medici si asistenti medicali din Romania si Norvegia, mobilizata prin intermediul mecanismului de protectie civila al UE, va fi trimisa neintarziat la Milano si Bergamo pentru a veni in ajutorul cadrelor medicale italiene in lupta pe care acestea o duc impotriva coronavirusului.
La randul sau, Austria a oferit Italiei peste 3.000 de litri de dezinfectant prin intermediul aceluiasi mecanism. Comisia Europeana va coordona si va cofinanta aceasta asistenta europeana.
Italia a activat si Sistemul de sateliti Copernicus al UE pentru a cartografia unitatile medicale si spatiile publice pe durata situatiei de urgenta generate de coronavirus.
De asemenea, Italia a primit ieri echipamente personale de protectie a caror livrare a fost coordonata prin intermediul Centrului de coordonare a raspunsului la situatii de urgenta al UE.
Mai multe state membre ale UE au trimis, la randul lor, Italiei echipamente de protectie, ca, de exemplu, masti, salopete si ventilatoare, si au preluat in spitalele lor pacienti italieni.
O parte din echipa medicala norvegiana a fost deja mobilizata anul trecut in decembrie, tot prin intermediul Mecanismului de protectie civila al UE, din care Norvegia face parte ca membru cu drepturi depline, pentru a combate epidemia de rujeola din Samoa.
Centrul de coordonare a raspunsului la situatii de urgenta este componenta centrala a mecanismului de protectie civila al UE, coordonand furnizarea de asistenta pentru tarile afectate de dezastre, sub forma de articole de prima necesitate, expertiza, echipe de protectie civila sau echipamente specializate.
Centrul asigura trimiterea rapida a sprijinului de urgenta si actioneaza ca platforma de coordonare intre toate statele membre ale UE si celelalte sase state participante, tara afectata si expertii in materie de protectie civila si ajutor umanitar.
"Acesti asistenti medicali si acesti medici, care si-au parasit caminele pentru a-i ajuta pe colegii lor din alte state membre, sunt adevarata fata a solidaritatii europene. intreaga Europa este mandra de dumneavoastra.
Comisia face tot posibilul pentru a ajuta Italia si toate statele membre in acest moment in care ajutorul este atat de necesar", a declarat Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene.