Romania nu a primit doze din lotul de vaccinuri ABV 5300 produs de AstraZeneca
suspiciuni vaccin astrazenecalotul abv 5300lotul abv 2856
Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 a anuntat, cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite in 17 tari din Uniunea Europeana (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franta, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv si pentru care Agentia Europeana a Medicamentului a demarat o investigatie, ca Romania nu a primit doze din acest lot.
In ceea ce priveste lotul ABV 2856, pentru care Italia a decis suspendarea temporara a vaccinarii cu vaccinul din lotul mentionat, Comitetul precizeaza ca Romania a receptionat prima transa de vaccin AZ de 81.600 doze in data de 7 februarie 2021.
Incepand cu data de 15 februarie 2021, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite in judetele Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Caras Severin, Cluj, Dolj, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Salaj, Satu Mare, Suceava, Timis, Valcea si Vaslui.
Celelalte 4.257 de doze se regasesc in centrele de vaccinare din judetele Bacau, Bihor, Botosani, Dolj, Gorj, Iasi, Neamt, Suceava, Timis, Valcea, Vaslui si 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.
In cursul serii de ieri, a avut loc o sedinta la care au participat reprezentantii CNCAV, INSP, Ministerul Sanatatii, ANMDMR. Situatia celor doua loturi de vaccinuri a fost analizata si s-a decis, in unanimitate:
- Ca masura de extrema precautie s-a hotarat carantinarea temporara a dozelor ramase pana la finalizarea evaluarii Agentiei Europene a Medicamentului;
- Se continua vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutica AstraZeneca din celelalte loturi existente in momentul de fata in Romania;
- Se inlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente in centrele de vaccinare, astfel incat procesul de imunizare sa nu fie afectat.
CNCAV mentioneaza ca aceasta decizie a fost luata ca o masura de precautie extrema, fara sa existe, in acest moment, in Romania, vreun argument stiintific care sa fi impus aceasta hotarare.
CNCAV reitereaza ca decizia de carantinare a lotului respectv a fost luata exclusiv pe baza evenimentului raportat in Italia.
Ieri, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate in Austria cu privire la lotul ABV 5300, Agentia Europeana a Medicamentului a transmis un comunicat oficial prin care anunta ca, in acest moment, nu exista indicii care sa ateste o legatura de cauzalitate intre vaccin si evenimentele adverse raportate.