Romania continua sa faca fapte bune: 1,3 milioane de doze de vaccin impotriva COVID-19 sunt donate Tunisiei, Egiptului, Albaniei si Vietnamului
donatii vaccin romaniadonatii materiale medicaledonatii teste romania
In conditiile in care multi dintre cetatenii Romaniei nu vor sa se vaccineze, tara noastra doneaza vaccinuri acolo unde oamenii ar vrea sa incerce sa se imunizeze impotriva COVID-19 dar nu au suficiente vaccinuri.
Guvernul a aprobat o hotarare privind acordarea unor ajutoare umanitare, cu titlu gratuit, pentru Tunisia, Egipt, Albania si Vietnam, in vederea gestionarii epidemiei de
COVID-19.
Ajutorul umanitar pentru Tunisia consta 425.000 de doze de vaccin impotriva COVID-19, iar cel pentru Egipt in 525.000 de doze.
De asemenea, Albania va primi de la noi 150.000 de doze, iar Vietnamul 199.200 de doze de vaccin impotriva COVID-19, din numarul de doze achizitionate de Ministerul Sanatatii si livrate de catre compania AstraZeneca.
Asigurarea transportului dozelor de vaccin face de catre Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) - structurile de specialitate aflate in coordonarea acestuia sau Ministerul Apararii Nationale.
O aeronava C 130 Hercules a Fortelor Aeriene Romane a transportat, astazi, in Tunisia aproximativ 180.000 de doze de vaccin anti COVID-19 produs de compania Astra Zeneca, teste antigen precum si materiale sanitare, pentru gestionarea pandemiei in aceasta tara.
Romania s-a numarat printre statele care au primit cerere de acordare a asistentei internationale din partea guvernului tunisian, prin activarea Mecanismului European de Protectie Civila. Tara noastra se alatura, astfel, eforturilor europene si internationale de a sprijini Tunisia in lupta cu SARS-CoV2.
Dozele de vaccin au fost transportate in cutii frigorifice, impreuna cu elementele de racire si dispozitive de monitorizare a temperaturii, puse la dispozitie de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino“ din Bucuresti, care asigura respectarea lantului frigorific pana la destinatie, la temperaturi de 2-8ºC.
Materialele sanitare donate constau in masti FFP2 si FFP3, masti chirurgicale si teste antigen.
De asemenea, o echipa medicala formata din 13 cadre medicale (cinci medici si opt asistenti medicali) se va deplasa in aceasta tara pentru a oferi sprijin personalului sanitar tunisian in lupta cu SARS-CoV-2.
Mecanismul de protectie civila al Uniunii Europene coordoneaza raspunsul la dezastrele naturale si provocate de om la nivelul UE, permitand acordarea asistentei coordonate, eficienta si rapida in sprijinul populatiilor afectate.
Capacitatea europeana de raspuns in situatii de urgenta este realizata prin punerea in comun, in mod voluntar, a resurselor alocate in prealabil de statele membre, in vederea desfasurarii imediate in interiorul sau in afara UE.