Romania are Registru national al riscurilor pentru sanatate in relatie cu factorii de mediu
registru risc sanatateregistru mediuresanmedsanatate romania
La propunerea Ministerului Sanatatii, Executivul Romaniei a aprobat, Hotararea de Guvern privind infiintarea si functionarea Registrului national al riscurilor pentru sanatate in relatie cu factorii de mediu.
Registrul national al riscurilor pentru sanatate in relatie cu factorii de mediu (ReSanMed) reprezinta un sistem informatic, o platforma unica disponibila Directiilor de Sanatate Publica judetene, in vederea transmiterii in timp real a informatiilor despre un risc asociat, avarie/incident, accident ecologic sau temperaturi extreme.
Citeste si:
Petrom sponsorizeaza cu 10 milioane de euro primul spital specializat de oncologie pediatrica din Romania
ReSanMed va include inregistrari de date privind cazuri de boala care pot fi determinate de temperaturi extreme (precum degeraturi, insolatii), boli asociate modificarii factorilor de mediu (precum methemoglobinemie acuta infantila, gusa endemica prin carenta de iod), notificari incidente/avarii si accidente majore care pot induce boli asociate.
Potrivit Ministerului Sanatatii, infiintarea ReSanMed este necesara pentru monitorizarea corespunzatoare a starii de sanatate a populatiei in relatie cu factorii de mediu.
Registrul va ajuta la identificarea si punerea in aplicare a masurilor necesare de raspuns de catre autoritatile locale in cazul producerii unor avarii/incidente, accidente ecologice sau temperaturi extreme.
De asemenea, va asigura accesul la informatie a publicului, care poate fi afectat de producerea unui eventual accident, prin transmiterea informatiilor si masurilor de siguranta necesare protejarii sanatatii si bunurilor.
Citeste si:
Toate farmaciile si spitalele din UE trebuie sa aiba sistem de detectare a medicamentelor falsificate
Institutul National de Sanatate Publica, prin Centrul National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar va organiza, asigura functionarea si administrarea ReSanMed.