Romania a alocat 14 euro de persoana pentru importul mastilor de protectie. 114 de tipuri de masti sunt neconforme
masti neconformeamenzi nepurtate mascanorme purtare mascamasuri protectie covid19
Pentru a preveni raspandirea pandemiei COVID-19, tarile din intreaga lume au luat masuri restrictive, care au afectat comertul cu marfuri. In acelasi timp, a crescut cererea pentru produse care pot ajuta la combaterea pandemiei, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra comertului international. Potrivit unei analize InfoCons, unele dintre cele mai achizitionate dintre aceste produse sunt mastile de protectie.
Comparand primul semestru din 2019 cu primul semestru din 2020, valoarea importurilor de masti de fata facute de statele membre ale Uniunii Europene a crescut de la 800 de milioane de euro, la 14 miliarde de euro.
Statele cu o populatie mare au importat mai multe masti de protectie decat cele cu populatie mica, dar exista diferente notabile cand sunt calculate importurile pe cap de locuitor.
Conform InfoCons, Luxemburg a avut cele mai mari importuri de masti pe cap de locuitor: 121 de euro. Belgia, Germania si Franta au avut importuri de peste 50 de euro de persoana. In schimb, importurile au fost sub 10 euro de persoana in Cipru, Polonia, Suedia, Croatia, Grecia si Bulgaria.
China a fost principalul partener UE pentru importul de masti de fata, furnizand 92% din masti in primul semestru al anului 2020, in crestere cu 30% fata de primul semestru din 2019.
Cu exceptia Hong Kong-ului, ceilalti 6 parteneri importatori din UE au pierdut cota de piata. In primul semestru din 2020, doar Vietnamul si Hong Kong-ul au furnizat mai mult de 1% din totalul importurilor de masti de fata din UE. Marea Britanie, Turcia si Tunisia au avut o cota de 0,7%.
Conform celor 16 alerte transmise de catre InfoCons, numarul mastilor de protectie neconforme ajunge la 114.
Purtarea mastii care acopera nasul si gura este obligatorie incepand cu 15 mai 2020 in spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun, la locul de munca si in alte spatii inchise.
In localitatile in care rata de infectare cu noul coronavirus trece de 3 cazuri la mia de locuitori, este obligatorie purtarea mastii de protectie in toate spatiile publice, inchise si deschise.
In localitatile in care incidenta este sub 3 la mie, purtarea mastii este obligatorie in zonele aglomerate.
Persoanele care nu respecta obligatia de a purta masca in spatiile mentionate pot fi sanctionate in baza Legii nr. 55/2020, art.65, lit.H, respectiv nerespectarea de catre persoane fizice a masurilor individuale de protectie a vietii se sanctioneaza cu amenda intre 500 de lei si 2.500 de lei.