RO Vaccinare: Vaccinarea este eficienta impotriva variantei Delta a SARS-CoV-2
eficienta vaccin tulpina deltavaccin tulpina deltaprocent vaccinare romania
Conform studiilor de pana acum privind preventia spitalizarii, vaccinurile produse de Pfizer BioNTech si Oxford AstraZeneca sunt foarte eficiente impotriva variantei Delta a SARS-CoV-2, potrivit unei postari pe pagina de facebook RoVaccinare.
Vaccinul Comirnaty, realizat de Pfizer BioNTech, asigura 94% eficienta impotriva spitalizarii dupa prima doza si 96% dupa doza de rapel.
De asemenea, vaccinul Vaxzevria, produs de Oxford AstraZeneca, are 71% eficienta impotriva spitalizarii dupa prima doza si 92% dupa doza de rapel.
Din experienta campaniei de vaccinare din Marea Britanie reiese ca:
- eficacitatea dupa administrarea regimului complet ramane foarte ridicata impotriva spitalizarii, indiferent de tulpina;
- eficacitatea impotriva cazurilor de COVID-19 simptomatic, dupa administrarea regimului complet, este similara intre tulpini, pe tulpina Indiana B.1.617.2 fiind usor mai scazuta;
- eficacitatea dupa administrarea dozei 1 este relativ scazuta comparativ cu cea dupa regim complet de administrare, in special pe tulpina Indiana B.1.617.2.
Raman foarte importante:
- efectuarea rapelului pentru maximizarea protectiei
- pastrarea masurilor de distantare sociala, purtarea mastii in zone aglomerate si celelalte reguli in vigoare.
Vaccinarea limiteaza semnificativ transmiterea virusului inca de la prima doza
Tot RO Vaccinare arata ca persoanele vaccinate au sanse de aproape doua ori mai mici de a transmite noul coronavirus celor cu care locuiesc (probabilitatea de transmitere a fost cu 40-50% mai mica in locuintele pacientilor infectati la minim 21 de zile de la prima doza).
93% dintre persoanele dintr-un studiu realizat in Marea Britanie au primit doar prima doza de vaccin in momentul analizei. Este de asteptat ca eficienta sa fie si mai mare dupa doza de rapel.
Datele din studiu provin din Marea Britanie unde vaccinarea se face cu Comirnaty si Vaxzevria.
In Marea Britanie, vaccinarea a inceput mai devreme si au fost administrate vaccinurile AstraZeneca si Pfizer. Avand in vedere ca vaccinurile Johnson&Johnson si Moderna sunt asemanatoare vaccinurilor AstraZeneca si Pfizer, acestea au probabil o eficienta similara.
Peste 4,4 milioane de romani vaccinati cu schema completa
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a declarat ca 4.661.527 de romani s-au vaccinat cu una sau doua doze, dintre care peste 4,4 milioane s-au vaccinat cu schema completa, reprezentand o acoperire vaccinala de aproximativ 25% din populatia eligibila la nivel national, la care se adauga procentul de imunitate colectiva obtinut la trecerea prin boala.
Cele mai mari rate de vaccinare pe grupe de varsta sunt: 60-69 de ani - peste 36,5%; 70-79 de ani - 34,2%; 50-59 de ani - 33,8%.
La categoria de varsta 12 - 15 ani, s-au vaccinat peste 16.139 de persoane cu cel putin o doza, adica 1,9% din populatia eligibila din aceasta grupa de varsta, iar, la categoria de varsta 16 - 19 ani, s-au vaccinat cu cel putin o doza 125.876 de persoane, reprezetand 15,3% din populatia eligibila.
Au o rata de acoperire vaccinala de peste 30% din populatia rezidenta eligibila, cu varsta de peste 12 ani: Municipiul Bucuresti (45,14%) si judetele Cluj (41,9%); Sibiu (35,4%); Brasov (33,2%); Timis (32%); Constanta (31,9%); Alba (30,9%) si Ilfov (30%).