Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un "tatuaj electronic" ar putea revolutiona medicina si modul in care pacientii sunt monitorizati, spun cercetatorii americani.
Savantii de peste Ocean au folosit acest dispozitiv inedit, care este mai subtire decat un fir de par uman, pentru a monitoriza activitatea cardiaca si cerebrala a unui pacient, se arata intr-un studiu publicat de revista Science, citat de BBC News.
Senzorul se ataseaza pe piele si reprezinta un "tatuaj" temporar, care poate fi supus oricarei presiuni, fara a se deteriora. Medicii spera sa inlocuiasca echipamentele grele de monitorizare cu noua inovatie (sa vedem ce parere au si marile companii producatoare de asemenea echipamente medicale!).
In prezent, pentru monitorizarea unui pacient sunt necesare multe dispozitive, cablaje, monitoare etc. Cercetatorii spun ca aceasta manifestare de forte poate fi stresanta (ex: un pacient cu probleme cardiace, monitorizat timp de o luna, cu ajutorul unui ecran, pe care-l vede zilnic).
Toate componentele sistemului sunt minimaliste. Acest "tatuaj electronic" dispune de baterii solare. Dispozitivul masoara mai putin de 50 micrometri (sub diametrul firului de par uman).
Senzorul este atasat cu ajutorul unui plastic solubil in apa, exact ca in cazul unui tatuaj temporar. In cadrul cercetarii, tatuajul a fost utilizat la masurarea activitatii musculare, cardiace si cerebrale. "Masuratorile au fost exacte", au declarat cercetatorii.
Profesorul Todd Coleman, de la Universitatea din Ilinois, a declarat: "Daca doresti sa intelegi functiile creierului intr-un mediu natural, acest studiu nu poate fi demarat corespunzator intr-un laborator. Cea mai buna cale este o adaptare naturala si acest dispozitiv ne ajuta, fiind "invizibil" pentru pacient".
Subiectul a purtat acest "tatuaj electronic" timp de 24 de ore si nu s-au inregistrat semne de deteriorare sau iritare a pielii. Exista insa si in cazul acestui produs o problema. Pielea produce incontinuu celule, astfel ca suprafata este "reinnoita" - in consecinta, senzorul va fi inlocuit la 4 zile, estimeaza medicii.
Cand tatuajul a fost atasat pe gatul pacientului, doctorii l-au putut coordona exact "ca intr-un joc video", cu functiile sus, jos, stanga, dreapta, inainte si stop. Savantii vor sa creeze un dispozitiv invizibil, care sa se integreze cu pielea.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"