Restrictiile impuse de autoritati in perioada pandemiei au provocat severe contractii ale economiilor dar nu au protejat, in aceeasi masura, populatia
Ca raspuns la pandemia COVID-19 autoritatile din cele peste 200 de tari afectate au fost nevoite sa impuna populatiei masuri restrictive, care au avut si un puternic impact economic. Ca atare, toate economiile lumii s-au contractat, in special in trimestrul al doilea al anului. In ce masura restrictiile impuse au avut un efect pozitiv asupra protectiei populatiei fata de noul coronavirus si cat au costat acestea fiecare economie in parte?
Un studiu recent realizat de Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene si de OECD (Organiza?ia pentru Cooperare ?i Dezvoltare Economic?), pune in relatie contractia economica (evaluata prin scaderea Produsului Intern Brut) si numarul de decese la 1 milion de locuitori in 40 de tari ale lumii.
Studiul incearca sa raspunda la intrebarea: au avut restrictiile impuse de autoritati, restrictii care au avut un impact economic negativ, un efect pozitiv asupra protejarii sanatatii populatiei?
Studiul a fost efectuat pentru 38 de tari.
Cea mai mare scadere a Produsului Intern Brut in al doilea trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului trecut s-a inregistrat in Peru (-32%), Spania (-22,1%), Marea Britanie (-21,7%), Tunisia (-21,6%), Franta si Mexic (-19%).
Cea mai mica scadere a PIB s-a inregistrat in Taiwan (-0,6%), Coreea de Sud (-3%), Lituania (-3,7%) , Finlanda (-5,2%), Norvegia (-5,3%) si Indonezia (-5,4%).
Datele economice au fost corelate cu numarul de decese inregistrat la 1 milion de locuitori in fiecare dintre tarile analizate.
Rezultatul a aratat ca restrictiile impuse de autoritati si care au dus la contractarea economiilor nu au avut ca efect protejarea populatiei.
Astfel Peru, tara al carei PIB a scazut cu peste 30% in trimestrul al doilea 2020 fata de aceeasi perioada a anului trecut, a inregistrat 862 de decese la 1 milion de locuitori (data valabila pentru data de 30 august a.c.).
Peru este, asadar, tara cu cea mai mare contractie economica si, in acelasi timp, cu cel mai mare numar de decese raportat la 1 milion de locuitori.
La randul ei, Tunisia, tara aflata in top-ul contractiilor economice, se gaseste si in topul deceselor la 1 milion de locuitori - 643.
La fel si Spania - 620 decese sau Marea Britanie - 611 decese.
In Mexic s-au inregistrat 495 de decese la 1 milion de locuitori, iar in Franta 469 de decese.
Taiwanul, in schimb, tara cu cea mai mica scadere a PIB-ului in perioada de referinta, are doar 0,29 decese la 1 milion de locuitori, in vreme ce in Coreea de Sud s-au inregistrat 6,3 decese, in Indonezia -26, in Norvegia - 49, iar in Finlanda - 60.
Coreland perechile de cifre pentru fiecare tara in parte, rezulta ca masurile restrictive impuse de autoritati au provocat severe contractii ale economiilor dar nu s-au dovedit la fel de eficiente in protejarea populatiei.
Sursa foto: maxpixel.net