Rafila: Rolul farmaciilor si farmacistilor in promovarea sanatatii este esential
farmacistifarmaciialexandru rafila
Reprezentantul Romaniei in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii atrage atentia asupra unui domeniu despre care in tara noastra nu se vorbeste cu multe ocazii: farmacia.
Stim deja ca farmacistii si asistentii de farmacie
au printre cele mai slabe salarii din regiune, de doar cateva sute de euro, in timp ce, in Vest, veniturile sar de cateva mii de euro. Potrivit eJobs, in Romania, salariul mediu net in industria farmaceutica este de 656 de euro. Prin comparatie, in Bulgaria nivelul salariului mediu in acest sector atinge 887 de euro.Ungaria sta chiar mai bine decat Bulgaria. Un angajat din industria farma castiga lunar in medie 982 de euro net.
De asemenea, farmacistii si asistentii nostri nu au sindicate, nu le sunt reprezentate drepturile si nu se militeaza pentru ele, sistemul fiind preponderent privat.
Putini stiu insa, faptul ca un farmacist urmeaza institutii de invatamant superior similare medicilor, avand nevoie de cel putin 5 ani de scoala pentru a obtine diploma de licenta si avizul de libera practica.
Desi in Romania sunt vazuti ca "vanzatori de medicamente", farmacistii sunt cei care incheie cercul actului medical, fara de care diagnosticele medicale nu si-ar gasi rezolvarea. De asemenea, farmacistii recomanda la randul lor administraea de medicamente, la fel ca medicii.
In acest context, reprezentantul Romaniei la OMS ne reaminteste rolul farmacistilor in societate. "E unul esential", se spune Alexandru Rafila.
"Rolul farmaciilor si farmacistilor in promovarea sanatatii este esential. Informatiile pe care le pot obtine oamenii acolo, cu conditia ca si personalul sa fie antrenat in acest domeniu, sunt foarte importante si poate ca ar putea sa reprezinte un bun model de dezvoltare a unor servicii medicale preventive la nivelul farmaciei. Dar lucrul acesta nu inseamna in niciun fel excluderea, ci dimpotriva, trebuie ajutata asistenta medicala primara in ceea ce priveste dezvoltarea acestui tip de servicii", a spus expertul.
Fiind prezent, marti, la lansarea rezultatelor studiului „Servicii Farmaceutice in Romania. Realitati si provocari post-pandemice, eveniment gazduit la Palatul Parlamentului, Alexandru Rafila a mai spus ca "sa gasim un model de buna practica care sa includa neaparat farmacie, incat populatia, mai ales din zone mai putin favorizate, sa beneficieze de un pachet de servicii medicale, inclusiv cele de asistenta medicala farmaceutica".
"Sunt trei lucruri pe care le-am sesizat: primul este rezilienta – farmaciile au fost deschise oamenilor care aveau nevoie sa-si cumpere medicamente; al doilea lucru important este accesibilitatea – ceea ce inseamna ca exista o retea de farmacii in Romania, care este usor accesibila; si cel de-al treilea element este cel legat de incredere.
Noi ne dorim ca toate aceste trei lucruri sa existe si la nivelul altor categorii de servicii medicale. Vrem sa fie reziliente, usor accesibile si vrem ca oamenii care lucreaza acolo sa constituie un element de incredere pentru cetateni, pentru pacienti.
Ar trebui sa vedem cum putem sa integram aceste castiguri din zona farmaceutica in sistemul de sanatate din Romania.
Cred ca una dintre concluzii este colaborarea, dezvoltarea modelului de buna practica din domeniul farmaciei si daca se vor dezvolta aceste centre medicale comunitare, si sper sa reprezinte o prioritate si pentru Guvern, chiar daca in PNRR nu exista o focalizare pe aceste centre medicale comunitare, sa gasim un model de buna practica care sa includa neaparat farmacie, incat populatia, mai ales din zone mai putin favorizate, sa beneficieze de un pachet de servicii medicale, inclusiv cele de asistenta medicala farmaceutica", a mai spus Rafila.
Citeste si: De ce nu isi gasesc tinerii locuri de munca?