Rafila: Medicii de familie NU vor putea administra pacientulor vaccinul anti-COVID. El rezista doar 17 zile
vaccin anti-covidalexandru rafila
Vaccinul anti-COVID rezista doar 17 zile, timp in care trebuie transportat si administrat si administrat, motiv pentru care se impune colaborarea Ministerului Apararii si Departamentului pentru Situatii de Urgenta, pentru organizarea unor centre de vaccinare. Medicii de familie nu vor putea administra vaccinul pacientilor, a subliniat reprezentantul Romaniei la OMS,
Alexandru Rafila.
Aparitia noului vaccin nu numai ca nu inseamna automat ca pandemia ia sfarsit, dintr-un motiv simplu pe care l-am dezbatut intr-un articol anterior, ci vine ''la pachet'' cu provocari importante pentru autoritatile sanitare.
Un vaccin impotriva noului coronavirus necesita conditii speciale de transport, depozitare si mai ales trebuie administrat in termen de maximum 17 zile de la producere, explica Rafila, care subliniaza ca astfel, medicii de familie nu se pot ocupa de imunizarea populatiei prin vaccinare anti-COVID.
''Nu e posibil ca medicii de familie sa vaccineze in mod traditional oamenii, pentru ca acest vaccin, din momentul producerii pana la vaccinare, rezista doar 17 zile. El trebuie tinut la minus 80 de grade si in ambalajul cu gheata carbonica e pastrat doar 10 zile, iar in 7 zile trebuie administrat. C sa vaccinezi milioane de oameni intr-un timp scurt reprezinta o mare provocare'', a spus Rafila, pentru Digi24.
Vaccinul necesita o logistica foarte mare
Intregul proces va necesita o logistica foarte extinsa, spune Rafila: ''Daca noi ar trebui sa vaccinam 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel putin 14 milioane de seringi, pentru ca este un vaccin multidoza si asta necesita o logistica extrem de mare''.
Rafila i-a cerut lui Tataru sa nu mai avanseze termene cu privire la data la care va fi disponibil un vaccin in Romania, pentru ca nu se stie daca il vom avea anul acesta, sau nu, ci sa ia in considerare ca e nevoie de o logistica si organizare extrem de bine puse la punct si laborioase.
Primii vaccinati - personalul medical si pacientii care au comorbiditati
Rafila a declarat ca primii vaccinati ar fi cei din prima linie, cadrele medicale, spre exemplu, alaturi de pacientii care au comorbiditati. Insa, atrage atentia epidemiologul, ''chiar daca vaccinul va fi autorizat in decembrie, de la momentul autorizarii pana la vaccinarea efectiva a celor care sunt in prima linie – personalul medical, pacientii cu comorbiditati - este un drum care trebuie urmat si o organizare logistica care trebuie facuta''.