Raed Arafat considera ca modificarea legii care restrictioneaza fumatul ar fi o crima
modificare lege fumatraed arafatboli fumat
Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a criticat dur posibilitatea ca deputatii sa voteze modificarea Legii care interzice fumatul in spatii publice inchise.
Arafat a vazut cu bucurie conferinta "2035 - Prima generatie fara tutun a Romaniei", actiunea presedintelului Romaniei, Klaus Iohannis, si a ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, de a atrage atentia asupra pericolului la care ne expunem prin revenirea asupra legislatiei fumatului care restrictioneaza fumatul in spatiile publice.
Conferinta a avut loc, dupa ce Senatul Romaniei a aprobat, marti, o lege cu amendamente care "ne trimit inapoi la fumatul in restaurante si spatiile inchise".
Potrivit lui Arafat, "Romania era una dintre ultimele tari europene care aproba o Lege impotriva fumatului care a trecut cu greu si dupa multe incercari de a o bloca la nivel parlamentar".
"O campanie mediatica ampla si bine finantata a fost dusa impotriva legii respective iar, dupa promulgarea legii, a inceput o ampla campanie de revenire asupra legii folosind motive hilare si chiar primitive.
Una dintre cele mai desgustatoare actiuni era protestul unor studenti ca nu mai au voie sa fumeze in camine cerand acest drept inapoi.
Daca ne-am intoarce in timp, sa ne aducem aminte ce au facut firmele de tutun in Romania in anii '90, dupa ce, in tarile vestice, regulile incepusera sa se inaspreasca, am observa ca Romania a fost supusa unui atac concentrat si foarte bine coordonat in vederea recrutarii unui numar mare de fumatori printre copii si tineri.
Aduceti-va aminte de premiile date pentru pachetele de tigari goale si care constau in calatorii la Disney Land sau ceasuri pictate... etc. care aveau ca scop sa atraga o anumita categorie de varsta in vederea transformarii ei in fumatorii viitorului de atunci si ai prezentului de azi.
Atacul, in mare parte, a reusit, avand un impact devastator asupra sanatatii in Romania care a devenit una dintre tarile europene cu cel mai mare numar de fumatori, inclusiv printre femei.
Oricand s-a incercat sa se spuna ceva impotriva fumatului, porneau campanii puternice impotriva celor care indrazneau sa zica ceva si apareau aparatorii drepturilor fumatorilor urland ca fumatorii au drepturi egale cu nefumatorii.
Numai ca, nefumatorii nu fac rau fumatorilor cum fumatorii fac rau nefumatorilor daca practica dreptul lor printre ei. Imi aduc aminte, la o emisiune TVR la care am participat, despre efectele fumatului, cum a intrat un reprezentant al Asociatiei Fumatorilor care a spus ca fumatul nu are impact negativ dovedit asupra sanatatii si ca nu exista o dovada clara ca fumatul se coreleaza cu cancerul pulmonar, acesta fiind, spre surpinderea noastra, un medic care s-a vandut firmelor de tutun.
Intr-una dintre intalnirile informale ale ministrilor sanatatii, participand ca reprezentant al Mininisterului Sanatatii, in 2013, am afirmat ca exista o similititudine intre comerciantii de tutun si traficantii de droguri, dar exista si o diferenta, similititudinea constand in faptul ca vanzatorii de tutun precum traficantii de droguri vand moartea copiilor, iar diferenta constand in faptul ca pe vanzatorii de tutun ii aparam in parlament si le promovam afacerile ucigase, pe cand pe traficantii de droguri ii arestam si ii inchidem in inchisori.
Poate comparatia este dura, insa, daca urmarim impactul lent al fumatului asupra sanatatii si costurile acestuia, am realiza cat de grava este si aceasta problema, doar ca impactul ei este mai lent comparativ cu cel al drogurilor.
Sper din suflet sa nu fim prima tara din Europa, si poate din lume, care face un pas inapoi la indemnul vanzatorilor de moarte si al inconstientilor care considera ca fumatul este un drept care trebuie aparat indiferent de pretul platit.
Nimeni nu spune fumatorilor sa nu fumeze, insa legea spune ca fumatorii trebuie sa nu afecteze sanatatea altora si sa serveasca drept exemplu pentru copiii care sa devina, la randul lor, fumatori.
Ma asteptam si speram sa vina cineva si sa spuna hai sa implementam legislatia din SUA sau Belgia, unde te amendeaza daca fumezi intr-o masina in care se afla si copii... noi, insa, incercam sa revenim la faza de primitivism in care am fost inaintea promulgarii Legii de combatere a fumatului, anul trecut.
Daca exista ceva care sa necesite si sa merite semnarea unei petitii publice este demersul de indemnare a deputatilor ca sa nu voteze modificarile legislative respective comitand o crima impotriva populatiei si sanatatii noastre", a scris Raed Arafat.