Programul Cornul si laptele risca sa piarda finantarea europeana
programul cornul si lapteleciprian ciucuelevan scolar
Ciprian Ciucu, director de programe in cadrul Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), atrage atentia asupra faptului ca Romania poate pierde finantarea europeana pentru programul "Cornul si Laptele" daca nu-si aliniaza obiectivele la cele europene si nu elaboreaza cat mai repede o strategie nationala.
Pentru a deconta mai departe la UE, Romania trebuie sa alinieze programul la initiativa europeana si sa elaboreze cat mai repede o strategie nationala.
Potrivit unui raport realizat de Centrul Roman de Politici Europene, programul national "Laptele si cornul" este eficient din punct de vedere economic daca raportam suma de pana la 200 de lei (aproximativ 45 de euro) alocata pe parcursul unui an scolar pentru ca un elev sa beneficieze de program la avantajele pe termen mediu si lung ale programului.
"Sunt necesare redefinirea si alinierea obiectivelor programului national cu cele ale schemei europene "Laptele in scoli" prin care este sustinuta in buna masura initiativa nationala si prin care Romania a atras pana acum peste 40 de milioane de euro. In plus, atragem atentia asupra necesitatii armonizarii strategiilor nationale sectoriale din domeniile educatie, sanatate si agricultura cu programul national. In acest sens se poate acorda o consistenta in interventie si un impact mai mare al programului la nivelul industriei, comunitatii, scolii si elevilor', sustine Ciprian Ciucu, citat de Agerpres.
Peste 400 de tone de lapte sunt distribuite zilnic in cadrul acestui program, respectiv 1/6 din productia nationala de lapte (aproximativ 15%).
De asemenea, in raport se recomanda ca statul sa investeasca in continuare in educarea copiilor pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Programul promoveaza un regim alimentar echilibrat, prin inlocuirea unor alimente nesanatoase pentru copii (snacks-uri, produse de patiserie, bauturi racoritoare), cumparate in pauze de la chioscul scolii.
Programul raspunde de o maniera semnificativa nevoilor nutritionale ale copiilor. Produsele contribuie la necesarul nutritiv zilnic si au impact asupra sanatatii acestora.
"Un efect incontestabil al programului este acela ca asigura o gustare echilibrata in timpul programului scolar, acoperind o parte din necesarul nutritional zilnic al copiilor cu un mix optim de nutrienti de calitate (proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine). Astfel, copiii consuma un aliment recomandat de nutritionisti si isi formeaza obiceiuri alimentare sanatooase", se mai arata in raport.
Programul "Laptele si cornul" este unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale, fiind deja in cel de-al 13-lea an consecutiv de implementare. Valoarea alocata acestei portii este de maxim 1,17 lei aceasta valoare fiind stabilita in anul 2008 si ramanand neschimbata de atunci.
Foto: www.womensforum.com