Profilaxia dentara. Ce inseamna si de ce este importanta?
profilaxiedetartrajstomatolog
Cu totii ne dorim un zambet frumos, insa nu-l putem avea daca nu le oferim dintilor si gingiilor noastre grija pe care o merita. Un rol foarte important in mentinerea sanatatii noastre orale il are profilaxia dentara. In acest articol vei afla ce este, ce proceduri stomatologice include si de ce este atat de importanta.
Ce este profilaxia dentara
Auzim adesea ca „a preveni este mai usor decat a trata”. Profilaxia dentara este tocmai termenul medical folosit pentru a descrie ansamblul tuturor metodelor si procedurilor cu ajutorul carora poate fi prevenita aparitia a diverse probleme stomatologice sau evolutia acestora. Printre procedurile de profilaxie recomandate si de care poti beneficia daca ai grija sa mergi la controale periodice la
clinica LLL Dental din Bucuresti se numara:
- Detartrajul - este procesul de indepartare a tartrului de pe suprafata dintilor; tartrul apare atunci cand placa bacteriana, o pelicula subtire care se formeaza in fiecare zi pe dintii nostri, nu este indepartata la timp si se intareste; odata aparut, acesta poate fi indepartat doar printr-un detartraj profesional; in acest scop se pot folosi anumite instrumente stomatologice sau un aparat cu ultrasunete;
- Periajul profesional - aceasta procedura este combinata cu detartrajul pentru a se obtine cele mai bune rezultate; presupune indepartarea placii bacteriene ce a mai ramas dupa detartraj, folosind instrumente si paste de dinti speciale;
- Sigilarea dintilor - consta in aplicarea pe suprafetele molarilor a unor substante speciale numite sigilanti dentari al caror rol este acela de a proteja suprafetele de mestecat de carii; practic, se formeaza un fel de scut de protectie pentru fiecare dinte;
- Fluorizarea dintilor - este o procedura ce presupune aplicarea pe suprafata dintilor, prin diverse metode, a unor paste, lacuri sau geluri cu fluor; acesta este un mineral ce se gaseste in mod natural in apa sau diverse alimente si care ajuta la intarirea dintilor si prevenirea a diverse probleme dentare; exista si substante cu o concentratie mai scazuta de fluor decat cele profesionale, ce pot fi folosite acasa, urmand cu strictete instructiunile medicului dentist.
Pe langa astfel de proceduri, ce se vor realiza la intervale regulate, o alta metoda de profilaxie recomandata este igiena orala corecta.
Dintii trebuie periati de cel putin 2 ori pe zi, folosind o periuta cu peri moi si o pasta de dinti cu fluor, folosind miscari circulare, blande, dinspre gingie spre varful dintilor; nu uita de spatiile interdentare si de limba. Folosirea apei de gura si a atei dentare trebuie, de asemenea, introdusa in rutina ta de ingrijire a cavitatii orale.
Care sunt beneficiile profilaxiei
Proceduri precum cele descrise mai sus si o igiena orala corecta pot contribui la mentinerea unei bune sanatati orale prin:
- Prevenirea aparitiei cariilor;
- Prevenirea gingivitei si a parodontozei;
- Depistarea unor afectiuni dentare incipiente.
De asemenea, te ajuta sa obtii acel zambet acel zambet frumos si sanatos pe care ti l-ai dorit intotdeauna, imbunatatind aspectul dintilor, si sa economisesti timp si bani. Atunci cand o carie sau o alta afectiune dentara sunt depistate intr-o faza incipienta, sunt mult mai usor si mai ieftin de tratat si nici nu va trebui sa faci atat de multe vizite la dentist.
Un alt motiv care face profilaxia dentara atat de importanta este ca mentinerea unei bune sanatati orale are beneficii pentru sanatatea intregului organism, reducand riscul aparitiei unor boli asociate cu cele gingivale sau cu igiena orala precara. Diabetul, bolile de inima, osteoporoza, afectiunile respiratorii si cancerul sunt doar cateva exemple in acest sens.
Despre cat de important este sa incercam sa prevenim diverse afectiuni, in loc sa asteptam pana cand este nevoie de tratamente complicate si costisitoare, se vorbeste adesea si nu fara motiv. Acest lucru este valabil si atunci cand vine vorba de sanatatea noastra orala. O vizita la dentist, in timpul careia vei beneficia de cateva proceduri simple, te poate ajuta sa ai grija de sanatatea dintilor si gingiilor tale.
Surse de referinta:
“Everything You Need to Know about Fluoride Treatment.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 29 Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/327168. Accessed 28 June 2022.
Cherney, Kristeen. “What Happens during a Teeth Cleaning?” Healthline, Healthline Media, 16 June 2015, www.healthline.com/health/dental-oral-health/what-happens-during-a-tooth-cleaning. Accessed 28 June 2022.
Dental Sealant FAQs. 2022, www.cdc.gov/oralhealth/dental_sealant_program/sealants-FAQ.htm. Accessed 28 June 2022.
“Gingivitis and Periodontitis: What Are the Advantages and Disadvantages of Professional Teeth-Cleaning?” Nih.gov, Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG), 27 Feb. 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554695/. Accessed 28 June 2022.
“Taking Care of Your Teeth and Mouth.” National Institute on Aging, 2018, www.nia.nih.gov/health/taking-care-your-teeth-and-mouth. Accessed 28 June 2022.
“The Pros and Cons of Dental Prophylaxis.” Verywell Health, 2012, www.verywellhealth.com/dental-prophylaxis-4582989. Accessed 28 June 2022.
Stubblefield, Heaven. “Preventative Dentistry.” Healthline, Healthline Media, 2015, www.healthline.com/health/preventative-dentistry#benefits. Accessed 28 June 2022.