Probele de foc ale sistemului medical
incendiu piatra neamtincendiu atiincendii spitale romaniastare sistem medicalsanatate romania
La un deceniu de la incendiul care lua vieti de prunci in Maternitatea Giulesti si la cinci ani si cateva zile de la tragedia din clubul Colectiv, un nou foc devasteaza un spatiu inchis intr-un spital din Romania si inflameaza discutia despre sistemul medical din tara asta.
Zece pacienti internati in sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean din Piatra Neamt si-au pierdut viata, iar alte sapte persoane sunt in stare critica, printre care si medicul de garda, care a suferit arsuri pe 80% din suprafata corpului.
Din 2010 pana in 2020, nu a fost an in care, intr-unul dintre spitalele noastre, sa nu apara incendii mai mult sau mai putin grave, dar care, iata, si-au facut drum in presa.
In fiecare zi, sistemul medical din Romania sustine, la figurat, cate o proba de foc. Din mare nefericire, in unele zile, proba este la propriu.
Actualul ministru al Sanatatii, Nelu Tataru, s-a deplasat la Piata Neamt unde un reporter l-a intrebat: "Ca ministrul al Sanatatii, va simtiti vinovat pentru ce s-a-ntamplat astazi?"
Raspuns: "Pentru situatia de peste 30 de ani si pentru autoritatile locale si pentru neimplicare, cred ca suntem toti vinovati in aceasta tara, nu doar sistemul medical si autoritatile locale, pentru ca am acceptat, timp de 30 de ani, sa traim intr-o astfel de situatie medicala."
In mod ironic, cautand declaratia lui Tataru, am gasit-o precedata de reclama electorala in care protagonist este prim-ministrul Romaniei, cel care a demisionat la scurt timp dupa nenorocirea de la Colectiv...
Exact cum spune Warren Buffett referitor la cu totul alt domeniu, dar aplicabil oricarei activitati, cand vine criza, se vede cine inoata fara costum de baie.
Sisteme medicale din tari care, pentru noi, alcatuiau continentul statelor "ca afara" au fost depasite. Cine nu cunoastea uriasele lacune ale sistemului medical din SUA s-ar fi asteptat ca acesta sa functioneze perfect chiar si in conditii exceptional de grele, cum sunt cele de acum.
Cand colo, pana si-n puternicul, celebrul, aspirationalul New York, cel putin la inceputul pandemiei, medicii nu aveau masti, costume de protectie si nici ventilatoare.
La randul lor, sistemele medicale din Franta, Italia, Spania au fost departe de a functiona perfect.
Printre vorbele de duh ale Sfantului Paisie Aghioritul, este si asta: "Sa te rogi ca si cum toate tin de Dumnezeu si sa te straduiesti ca si cum toate ar tine de tine!"
Daca exista vreo posibila asa-zisa... vina colectiva, aceea este ca foarte multi dintre noi nu punem pe primul loc sanatatea, desi, in mod evident precum un par in ochii tuturor, vietile noastre depind nemijlocit de starea ei.
Si atunci, ne asteaptam sa faca statul roman, indiferent de cine l-ar conduce, altfel?
Daca pandemia asta poate genera ceva bun, daca poate naste o schimbare radicala, atunci aceea este felul in care, de la cel mai sarman si pana la cel mai bogat om, de la cel mai amarat stat si pana la cel mai avut este privita sanatatea.
Iar schimbarea perceptiei este realizabila, ca urmare a educatiei de la scoala si din familie. Orice boala care poate fi prevenita, sa fie prevenita.
Iar asta se poate face, in primul rand, cel putin in ceea ce priveste bolile infectioase, printr-o igiena stricta, iar igiena stricta se atinge daca fiecare dintre noi pune sanatatea in varful preocuparilor si mai ales daca statele sesizeaza ca, dincolo de autostrazi, stadioane, organizare de jocuri olimpice si de campionate mondiale, nu exista investitie mai buna decat cea in educatie-sanatate.
Foto: pexels.com