Primul centru medical din Romania dedicat tratarii depresiei s-a deschis in Bucuresti
psihoterapieclinicadepresie
Dezvoltarea acestui centru specializat in tratarea depresiei vine ca o solutie in contextul unei realitati alarmante: la nivel european, in fiecare an, 1 din 15 persoane sufera de un episod depresiv major (7%). Daca sunt luate in considerare si tulburarile anxioase si toate formele de depresie, aceasta cifra ajunge la 4 din 15 (27%).
Centrul Medical Bellanima,
primul centru specializat in tratarea depresiei din Romania, s-a deschis in Bucuresti in luna noiembrie. Acesta se adreseaza persoanelor care sufera de depresie si alte afectiuni psihologice asociate si ofera urmatoarele servicii de specialitate: psihiatrie, psihologie clinica si psihoterapie in limbile romana, engleza si franceza, pentru adulti, copii, adolescenti si persoane in varsta.
Dezvoltarea acestui centru specializat in tratarea depresiei vine ca o solutie in contextul unei realitati alarmante:
la nivel european, in fiecare an, 1 din 15 persoane sufera de un episod depresiv major (7%). Daca sunt luate in considerare si tulburarile anxioase si toate formele de depresie, aceasta cifra ajunge la 4 din 15 (27%). Mai mult, tulburarile depresive sunt raspunzatoare pentru 12,4% din totalul anilor de incapacitate generati de toate bolile fizice si psihice, ceea ce face ca depresia sa fie boala cronica cu cel mai mare impact profesional, social si economic la nivel european (Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii).
Abordarea clinicii este una integrata - lucrul pe caz in echipe mixte de
psihiatrii, psihologi clinicieni si psihoterapeuti – iar metodologia de lucru este bazata pe cele mai bune practici din domeniu. De asemenea, se pune accent pe evaluarea riguroasa a efectelor interventiei terapeutice.
“Rolul Bellanima este de a oferi atat servicii de specialitate la cel mai inalt nivel profesional si uman, cat si de
a creste gradul de constientizare in ceea ce priveste prevalenta acestei boli si efectele grave pe care le genereaza pentru individ si comunitatea in care acesta activeaza atunci cand nu este tratata corespunzator. Din pacate, in Romania, este inca o rusine sa fii depresiv. Societatea stigmatizeaza depresivul si, mai mult, chiar depresivul se auto-stigmatizeaza, evitand sa-si recunoasca problema, sa vorbeasca despre ea si sa caute ajutor specializat. Acest lucru poate conduce la agravarea starii persoanei aflate in suferinta si creeaza premisele pentru cronicizare. Este un cerc vicios care trebuie spart prin educatie, empatie si, mai ales, prin castigarea increderii publicului larg in eficacitatea serviciilor specializate de tratare a depresiei”, a declarat Andreea Enache-Tonoiu, Director al Centrului Medical Bellanima.
„Un obiectiv in tratamentul depresiei il reprezinta integrarea serviciilor de sanatate mintala in intreg sistemul de sanatate (public, privat si non-guvernamental) prin combaterea rezistentelor legate de stigma si prin promovarea abordarii holistice a persoanei si a actului terapeutic.
Una din prioritatile politicilor in sanatatea mintala in perioada 2014-2020 in tara noastra este promovarea serviciilor integrate in tratarea bolilor psihice, in care isi gaseste un loc important colaborarea parteneriala public-privat in acordarea serviciilor de specialitate. In acest sens, Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog saluta inaugurarea Centrului Medical Bellanima care reprezinta un exemplu de modernizare a acestor servicii”, a declarat Ileana Botezat-Antonescu, Directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Anti-Drog (CNSMLA).
Centrul Medical Bellanima a incheiat un parteneriat strategic cu Sigmund Freud University din Viena. Aceasta colaborare cu o institutie de renume, care ofera formare in 8 scoli de psihoterapie in Viena, Paris, Berlin, Ljubljana, Milano si opereaza propriile sale clinici ambulatorii, are rolul de a furniza echipei de specialisti a centrului resurse de calitate pentru dezvoltare profesionala continua, cercetare si imbunatatire a practicii terapeutice. De asemenea, Bellanima este reprezentantul national pentru Romania al European Depression Association, asumandu-si responsabilitatea de a promova la nivel local servicii de calitate pentru persoanele afectate de depresie, strategii de preventie, precum si programe anti-stigmatizare.
Foto: Sigmund Freud. Sursa: Wikipedia.