Primele spitale au aplicat pentru finantarea europeana a dotarilor impotriva COVID-19
finantare spitalebani spitalefonduri spitalebani europeni spitalebani medici covid19
Primele spitale care au depus cereri pentru decontarea cheltuielilor echipamentelor medicale din fonduri europene din apelul lansat vineri, 15 mai, sunt Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" si Spitalul Municipiului Lupeni. Alte 23 de schite de proiect sunt in curs de finalizare in aplicatia informatica MySMIS.
Cele 350 milioane de euro alocate de
Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) acopera si echipamentele achizitionate incepand cu 1 februarie.
"Ne propunem ca, in maximum o luna de acum, sa parcurgem etapa evaluarii proiectelor depuse si spitalele sa aiba deja semnate contractele de finantare.
Este important ca unitatile spitalicesti sa tina cont de conditiile de finantare si dotarile solicitate spre decontare sa fie relevante in contextul actual cauzat de coronavirus", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
Potrivit acestuia, apelul a fost lansat la termenul asumat si spitalele au tot sprijinul in accesarea eficienta a banilor europeni.
"La fel ca in cazul acordarii stimulentului financiar pentru personalul medical, am creat toate mecanismele necesare. De altfel, primii medici primesc, pana la sfarsitul acestei saptamani, stimulentul pe care il merita cu prisosinta pentru efortul depus. Aproximativ 14.550 de cadre sunt platite prin Ministerul Sanatatii si 29.700 prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate", a spus Bolos.
Proiectele in cadrul apelului lansat vineri de Ministerul Fondurilor Europene pot fi depuse in sistemul informatic MySMIS 2014 pana pe 30 septembrie 2020, avand sprijinul tehnic al echipei alocate de conducerea Ministerului Fondurilor Europene pentru a accelera procesul de aplicare la resursele financiare europene in cazul spitalelor care nu sunt familiarizate cu sistemul.
In cadrul apelului vor fi finantate mai multe tipuri de proiecte. Proiecte de tip A, cu valoare maxima de 10 milioane euro, se adreseaza unitatilor publice sanitare si de suport pentru pacientii testati pozitiv sau suspecti cu virusul SARS-CoV-2, precum si celor din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala. Proiectele au in vedere finantarea echipamentelor medicale necesare in tratamentul pacientilor.
Proiecte de tip B, cu valoare maxima de 15 milioane euro, cu parteneri eligibili IGSU si Ministerul Apararii Nationale sunt destinate spitalelor modulare si sectiilor de terapie intensiva mobila.
Proiecte de tip C, a caror valoare maxima nu poate depasi 3 milioane euro, au drept solicitanti eligibili autoritatile publice locale, in parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistenta sociala din judet pentru categoriile vulnerabile.
Proiectele sunt destinate protectiei personalului implicat in lupta cu pandemia, suplimentar stimulentului financiar de 2.500 lei acordat tot din fonduri europene personalului medical si auxiliar.