Presedintia si Guvernul au marcat Ziua Internationala de Constientizare a Autismului
lupta autismcombatere autismzi constientizare autismiluminare cotroceniiluminare palatul victoria
Administratia Prezidentiala a marcat, pentru al patrulea an consecutiv, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, in cadrul campaniei internationale "Light It Up Blue".
In semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism, in noaptea de 2 spre 3 aprilie, Palatul Cotroceni a fost iluminat in albastru.
Persoanele diagnosticate cu autism se confrunta, pe langa problemele de sanatate care afecteaza populatia generala, si cu stigmatizare si discriminare, iar imbunatatirea calitatii vietii acestora implica sinergia tuturor actorilor cu responsabilitate in acest domeniu, de la factori de decizie, pana la asociatii de pacienti si de parinti.
Fiecare dintre noi poate contribui, prin gesturi mici, la eliminarea prejudecatilor, la facilitarea integrarii in comunitate, la acces nediscriminatoriu la servicii de sanatate si educationale, in conformitate cu nevoile celor care se confrunta cu aceasta afectiune neuropsihica.
Si Guvernul a marcat, si in acest an, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, alaturandu-se institutiilor din Romania si comunitatii internationale.
Palatul Victoria a fost, la randul lui, iluminat in albastru, in semn de solidaritate fata de persoanele afectate de aceasta afectiune.
Guvernul sustine demersurile intreprinse pentru cunoasterea, intelegerea si tratarea tulburarilor din spectrul autismului, inclusiv prin intermediul consultarilor derulate de catre premierul Viorica Dancila si reprezentantii asociatiilor de sprijin pentru persoanele cu autism.
"Semenii nostri care au aceasta afectiune se confrunta cu dificultati insemnate in viata de zi cu zi. O viata mai buna a copiilor si adultilor cu autism, persoane cu o lume interioara profunda, precum si a celorlalte persoane cu dizabilitati sau care sufera de boli rare, este datoria noastra a tuturor - Guvern, societate civila, dascali, parinti si copii deopotriva.
Rolul meu si al Guvernului este sa raspundem acestor probleme, asigurandu-le cu umanitate, intelegere si respect, locul demn pe care il merita in societate", a declarat Dancila.
Potrivit Ministerului Sanatatii, din anii 1990, incidenta si prevalenta Tulburarilor din Spectrul Autist au crescut treptat in intreaga lume.
Acest fenomen este dezbatut de clinicieni si cercetatori internationali, iar Autism Society of America considera ca datele raportate de studiile din tara, cat si de cele din intreaga lume, demonstreaza ca este vorba despre o criza nationala si internationala in sanatate.
De asemenea, Profesionistii in Sanatatea Mintala a Copilului si Adolescentului din Romania atrag atentia despre o crestere alarmanta a cazurilor diagnosticate cu o Tulburare de Spectru Autist la noi in tara.
"Cu cat un copil este diagnosticat din timp si se initiaza terapia, cu atat cresc sansele de recuperare pentru acel copil.
Fac un apel catre medicii de familie si cei din specialitatea pediatrica sa foloseasca toate metodele necesare pentru identificarea precoce a acestei patologii.
Instrumentul cel mai potrivit pe care il au la indemana este chestionarul de screening elaborat in cadrul Programului National de Sanatate Mintala si profilaxie in patologia psihiatrica.
De asemenea, cu consultarea specialistilor si a organizatiilor neguvernamentale care promoveaza drepturile persoanelor cu dizabilitati, vom gandi o serie de masuri pentru a asigura adultului cu tulburari din spectrul autist asistenta medicala de care acesta are nevoie", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
Depistarea precoce se efectueaza pentru intreaga populatie pediatrica, cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani, si se realizeaza pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat la evaluarile periodice efectuate obligatoriu la 12, 15, 18, 24, 36 de luni de catre medicul de familie la care este inregistrat copilul.
Acest chestionar de screening se aplica in cadrul consultatiei preventive a copilului, precum si in cadrul consultatiilor preventive anuale ulterioare.
Ministrul Sanatatii a transmis o circulara catre medicii de familie prin intermediul directiilor de sanatate publica din tara, pentru a le reaminti procedurile de diagnosticare si importanta depistarii precoce a copilului cu tulburari din spectrul autist.
Citeste si:
16 molecule noi pe lista medicamentelor compensate si gratuite