Prazul: sursa pretioasa de substante care ajuta la detoxifierea si intinerirea organismului
prazprazulvitaminefibreceapapotasiumagneziucalciuvitamina c
Prazul isi are originea pe teritoriile de astazi ale Germaniei si Frantei, fiind la inceput cunoscut de celti. Celtii, egiptenii si romanii il foloseau inca din antichitate.
Cum consumam prazul?
Din praz se poate face mancare: se asorteaza minunat cu carnea de miel si/sau cu masline. Fiindca suntem deja in Postul Pastelui, recomandam, cui posteste, mancarea de praz cu masline.
Cel mai sanatos este, totusi, sa consumam prazul crud (in salate sau ca “verdeata” la branzeturi). Se foloseste atat partea alba, cat si cea verde.
Compozitie praz:
Frunzele si tulpina difera si in privinta compozitiei (ca si concentratii). Diferentele importante sunt ca partea verde este mai bogata in fibre si in vitamine, pe cand cea alba in glucide (cantitatea de fibre este, totusi, semnificativa si aici).
Dintre vitamine (si provitamine), cel mai bine reprezentate sunt vitamina C si betacarotenul. Frunzele de praz contin in jur de 30 mg de vitamina C la 100 g; tulpina are doar 15-18 mg de vitamina C la 100 de grame.
Minerale: concentratia de minerale nu difera semnificativ intre frunze si tulpina. Prazul este bogat in potasiu si siliciu. Mai contine fosfor, magneziu, calciu, fier si sodiu. Sodiul este in cantitati foarte mici, pe cand concentratia de potasiu este de minimum 250 mg la 100 de grame. Dupa potasiu si siliciu urmeaza (in raport cu necesitatile organismului) calciul (25-30 mg la 100 de grame) si fosforul.
Compusi ai sulfului: ca si ceapa, prazul contine si el astfel de compusi. Acestia au proprietati antiseptice si antibiotice. Concentratiile si diversitatea lor sunt mai reduse decat in cazul cepei.
Fibre: frunzele de praz contin (...)
Click Aici si cititi articolul complet pe SaFiiTuSanatos.ro...