Peste o treime dintre supravietuitorii Covid-19 se confrunta cu o afectiune neurologica sau de sanatate mintala in primele sase luni de la infectare
afectiuni neurologicesanatate mintalaanxietate
Un studiu nou citat de
Business Insider SUA arata ca unul din trei oameni care a suferit de Covid-19 a avut afectiuni neurologice sau de sanatate mintala in primele sase luni de la infectare. "Tulburarile de anxietate si dispozitie au fost cele mai frecvente dupa imbolnavirea cu noul coronavirus", arata cercetatorii.
Una din trei persoane infectate cu Covid-19 dezvolta o afectiune neurologica sau de sanatate mintala in cele sase luni de dupa, se arata intr-un amplu studiu publicat in Lancet Psychiatry, miercuri.
Diagnosticele pentru aceste afectiuni au fost in medie cu 44% mai frecvente dupa Covid-19 decat dupa gripa, iar riscul a crescut odata cu severitatea bolii, in special pentru tulburarile neurologice, au spus autorii studiului de la Universitatea Oxford.
Specialistii au mai concluzionat ca, desi unele efecte secundare neurologice sunt mai frecvente la pacientii spitalizati, aceste simptome au fost observate chiar si la pacientii cu cazuri usoare.
Tulburarile de anxietate si dispozitie - sunt cele mai frecvente afectiuni
Cele mai frecvente afectiuni intalnite sunt tulburarile de anxietate si dispozitie: 17% dintre persoane au fost diagnosticate cu anxietate si 14% dintre persoanele cu tulburari de dispozitie, a constatat studiul.
Riscul atat al anxietatii, cat si al tulburarilor de dispozitie a crescut la pacientii care se simteau rau cu o stare mentala modificata cunoscuta sub numele de encefalopatie, un semn al infectiei sistemice la 22%. Dar, in general, severitatea bolii Covid-19 nu a afectat probabilitatea unei afectiuni de sanatate mintala.
Accidentul vascular cerebral, sangerari cerebrale si dementa au fost mai putin frecvente
Complicatiile neurologice, cum ar fi accident vascular cerebral, sangerari cerebrale si dementa, au fost mai putin frecvente. Persoanele cu Covid-19 sever au prezentat cel mai mare risc. 4, respectiv 7% dintre aceste persoane au suferit un accident vascular cerebral la sase luni dupa infectare.
Autorii studiului au declarat marti intr-un briefing de presa ca este posibil sa existe diferite mecanisme care influenteaza aceste tulburari. Au spus ca aceste conditii de sanatate mintala ar putea fi influentate si de efectele pandemiei.
De asemenea, nu a fost clar daca persoanele predispuse la anumite afectiuni prezinta un risc mai mare - studiul a constatat ca doar 13% din totalul persoanelor au fost diagnosticate pentru prima data cu o boala neurologica sau de sanatate mintala.
Sunt necesare studii suplimentare privind sanatatea mintala si impactul neurologic al infectiilor Covid-19
Cu ocazia acestui studiu, oamenii de stiinta atrag atentia asupra faptului ca sunt necesare studii suplimentare privind sanatatea mintala si impactul neurologic al infectiilor Covid-19, pentru a descoperi cauzele care determina aparitia efectelor negative la nivel mintal, dar si metode pentru a fi combatute.
In cercetare, oamenii de stiinta au analizat 236.000 de cazuri, in special din randul americanilor, iar oamenii de stiinta au comparat datele persoanelor infectate cu cele ale persoanelor care nu au contractat Covid-19.