Peste 60% dintre angajatii din industria jocurilor de noroc s-ar vaccina daca le-ar recomanda angajatorul
sondaj vaccinarevaccinare angajati jocuri norocperceptie vaccinare
Dupa un an de la instituirea starii de urgenta pe fondul pandemiei de COVID-19, care a determinat restrictionarea unei parti semnificative a activitatilor cotidiene, asociatiile care reprezinta industria jocurilor de noroc din Romania, alaturi de IRES, au realizat un sondaj de opinie in randul angajatilor din acest sector.
Studiul a urmarit evaluarea gradului de informare si a atitudinilor angajatilor din industrie cu privire la campania de vaccinare anti-COVID-19, disponibilitatea acestora de a se vaccina, precum si determinarea modului in care pandemia le-a afectat viata profesionala si personala.
Conform sondajului, peste 6 din 10 angajati din aceasta industrie s-ar vaccina impotriva COVID-19 daca angajatorul ar recomanda vaccinarea. Datele arata ca, in randul angajatilor din aceasta industrie, exista o nevoie reala de informare cu privire la vaccinurile anti-COVID-19. Principalele informatii de interes pentru aceasta categorie de populatie sunt legate de: modul in care vaccinurile au fost testate (studii clinice), gradul de incidenta si gravitatea efectelor adverse, eficienta lor, durata imunizarii.
Sondajul arata ca autoevaluarea nivelului de informare cu privire la aspectele care tin de sanatate este foarte ridicat (94%), numai 6% din angajatii din industria jocurilor de noroc declarandu-se mai putin informati. Principalele surse de informare despre sanatate sunt, in primul rand, site-urile de Internet, apoi medicul, televiziunea, retelele de socializare, familia si angajatorul.
De asemenea, 54% din angajatii din industria jocurilor de noroc au o opinie favorabila despre vaccinuri in general, 15% raman reticenti cu privire la acestea, iar 1 din 3 nu are nici opinii pro, nici opinii contra vaccinurilor. 96% dintre participantii la studiu s-au vaccinat cel putin o data, din care 71% numai cu vaccinurile obligatorii.
Interdictiile de pe durata pandemiei au afectat major angajatii din industria jocurilor de noroc, 8 din 10 angajati spun ca au fost afectati in ultimul an. 91% dintre cei care s-au declarat afectati au spus ca au fost in somaj tehnic, iar 87% au declarat ca le-au fost reduse veniturile. Imposibilitatea de a calatori, schimbarea conditiilor de lucru si imposibilitatea de a lucra full time sunt alte aspecte negative mentionate de acestia.
Mai mult de 2 din 3 angajati din industria jocurilor de noroc sunt ingrijorati de posibilitatea ca un membru al familiei sau ei insisi sa se infecteze cu SARS-CoV-2.
Nivelul de informare despre vaccinarea anti-COVID-19 autoevaluat este ridicat (79%); in detaliu, 90% dintre angajatii din industria jocurilor de noroc stiu ca vaccinarea este voluntara, 84% cunosc ca e gratuita, 56% sunt convinsi ca este necesara pentru ridicarea restrictiilor, iar 78% stiu ca sunt necesare doua doze de vaccin. Dintre cele 3 vaccinuri folosite, pana la data sondajului, in Romania, 1 din 3 prefera Pfizer, 3% Moderna, 4% AstraZeneca, iar 1 din 10 nu are nicio preferinta.
Intentia de vaccinare in contextul disponibilitatii vaccinului impotriva COVID-19 se regaseste la 45% din angajatii din industria jocurilor de noroc, in timp ce 33% sunt reticenti la vaccinare, iar 22% nu s-au hotarat pana la momentul desfasurarii sondajului.
Tinerii si cei fara educatie superioara sunt mai reticenti la vaccinare decat cei peste 40 de ani sau cu educatie superioara.
Sustinatorii vaccinului au drept motivatie protejarea sanatatii proprii si a familiei, dar si revenirea la viata de dinaintea pandemiei, fara restrictii, inclusiv din perspectiva locului de munca.
Indecisii au ca principale argumente teama de reactii adverse, ingrijorari privind siguranta si eficienta vaccinului impotriva COVID-19. Scepticii sunt, in plus, marcati de neincredere in autoritati si in companiile farmaceutice sau de negarea existentei sau a gravitatii COVID-19.
Cei care nu au intentia de a se vaccina ar putea fi convinsi in cea mai ridicata proportie, prin exemplul propriu, de catre membri ai familiei, angajatori si colegi. De altfel, 62% din angajatii din industria jocurilor de noroc s-ar vaccina daca angajatorul ar recomanda vaccinarea pentru a face industria mai sigura.
Aproape doua treimi dintre angajatii din industria jocurilor de noroc ar fi dispusi sa primeasca mai multe informatii despre vaccinarea impotriva COVID-19 de la angajatori. Tinerii si cei fara educatie superioara sunt mai putin sensibili la exemplul propriu al angajatorului sau la recomandarea angajatorului privind vaccinarea decat cei peste 30 de ani sau cu educatie superioara.
Studiul Perceptii, atitudini si comportamente ale angajatilor din industria jocurilor de noroc cu privire la procesul de vaccinare impotriva COVID-19 a fost realizat, in perioada 5-9 martie 2021, pe un esantion de 3.963 de angajati din industria jocurilor de noroc de tip slot-machine, la comanda ROMSLOT - Asociatia Organizatorilor de Sloturi, Romanian Bookmakers - Patronatul Organizatorilor de Pariuri din Romania, ROMBET - Asociatia organzatorilor de jocuri de noroc.