Peste 6.000 de persoane s-au inscris in Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice
registru celume stemdonatori celule stemcancer sangedonatori romania
In acest an, peste 6.000 de persoane s-au inscris in Registrul donatorilor, care numara 66.128 de persoane. In Romania, in fiecare an, trei persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate cu cancere de sange iar singura solutie terapeutica o reprezinta transplantul de celule stem hematopoietice.
Din aprilie 2013, cand a devenit functional Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, 235 de pacienti au fost transplantati cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neinruditi, conform Ministerului Sanatatii.
Pentru 9 dintre acestia, seamanul genetic care a donat pentru o noua sansa la viata a fost gasit in tara, iar, pentru ceilalti, in registrele din Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franta, Cipru, Israel, Grecia, Elvetia, Suedia, Belgia, Austria sau India.
Pentru 210 dintre pacienti, reprezentand o treime din totalul pacientilor aflati pe listele de asteptare ale centrele de transplant de celule stem hematopoietice din Romania, nu s-a gasit donator un compatibil, nici in registrul global, iar, pentru 77 dintre pacienti cu donator compatibil identificat, gasirea acestuia a fost prea tarziu si au pierdut indicatia de transplant datorita recaderii bolii. In prezent, 37 de pacienti romani sunt in asteptarea unui donator.
Potrivit Ministerului Sanatatii, acest tratament poate salva viata pacientilor in cazul a peste 70 de boli grave de sange, printre care se numara leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastica si anemiile hemolitice ereditare severe, dar si afectiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar si tulburarile metabolice mostenite.
Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice a fost sarbatorita pe 21 septembrie 2019 in Romania si in alte 55 de tari, de pe toate continentele, cu scopul de a le multumi tuturor donatorilor de celule stem hematopoietice din intreaga lume, care au donat deja sau care asteapta sa fie salvatori de vieti.
In acest an, la initiativa Asociatiei Mondiale a Donatorilor de Maduva, tema internationala aleasa a fost luminarea in paleta de culori specifice Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem (albastru-alb-rosu), a unui obiectiv din fiecare tara. Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoitice a fost initiata de Asociatia Mondiala a Donatorilor de Maduva si este celebrata in fiecare an la nivel international in a treia sambata a lunii septembrie.
Scopul acestei initiative este de a multumi milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice inscrisi in registrele din intreaga lume si de a recunoaste cooperarea globala in transplantul de celule stem hematopoietice. La nivel mondial, peste 35 milioane de potentiali donatori sunt inscrisi in Registrele din 55 tari, inclusiv din Romania. Sansele unui pacient din Romania de a-si gasi un donator compatibil cresc odata cu numarul donatorilor voluntari inscrisi in Registrul din Romania .
Un numar mai mare de persoane inscrise in Registrul din Romania va mari sansa de a salva mai multi pacienti care sufera de cancer de sange sau de alte boli hematologice grave.
Desi Registrul din Romania numara 66.128 de posibili donatori, inca nu este suficient pentru a gasi donator-pereche pentru toti pacientii romani aflati pe lista de asteptare. Pentru unul din trei romani a carui viata depinde de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neinrudit, nu exista in registrele internationale persoane compatibile.
La a VIII-a editie Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat, anul trecut, campania de inscriere on-line Doneaza o sansa la viata, in urma careia 1.306 de persoane au solicitat kitul de inscriere.
Inscrierea online are avantajul ca orice persoana sanatoasa, cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani, se poate inscrie de acasa, fara a mai fi nevoie sa mearga la un centru specializat.
"Ne dorim sa putem asigura o sansa la viata tuturor pacientilor din Romania care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice si pentru care nu exista donatori compatibili inruditi. De aceea incercam sa constientizam publicul larg asupra importantei inscrierii in Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice si a impactului transplantului de celule stem asupra vietii pacientilor.
Obiectivul nostru este de a ajunge la 100.000 de voluntari inscrisi pana la sfarsitul anului 2020, crescand astfel la 75% sansele de identificare a unui donator compatibil celor care au nevoie de un transplant", a declarat dr. Aurora Dragomiristeanu, director general al Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Citeste si:
Ministerul Sanatatii vrea sa suspende distributia in afara Romaniei a unor citostatice si imunosupresoare vitale
De la primul transplant, realizat in 1957, pana in prezent, au fost efectuate, in lume, peste 1,2 milioane de transplanturi de celule stem hematopoietice.