Pe fondul unei profunde inechitati in asigurarea distributiei mijloacelor de lupta impotriva noului coronavirus si a mutatiilor acestuia, pandemia continua sa faca ravagii
Evolutiile de data recenta ale situatiei sanitare din India atrag atentia asupra faptului ca actuala pandemie nu pare dispusa sa faca pasi inapoi si ca ne va face probleme inca multa vreme de acum incolo. Si, din pacate, s-a dovedit ca virusul face mutari imprevizibile, care ii pun pe oameni in mare dificultate.
Cu doar doua zile in urma, in sectia de terapie intensiva a unui spital covid din Mumbay (India) s-a declansat un incendiu in urma caruia au murit 13 pacienti aflati deja in stare grava.
Tot in India a fost identificata recent o noua varianta a coronavirusului care, spre deosebire de tulpinile depistate in Anglia, Africa de Sud si Brazilia a suferit nu una ci mai multe mutatii si a devenit mult mai agresiva si, probabil, mult mai rezistenta la vaccinurile existente.
Coronavirusul cu multiple mutatii a provocat, cu doar o zi in urma, peste 330.000 de noi cazuri de imbolnavire in India, tara al carei sistem sanitar era deja suprasolicitat.
Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a atras inca o data atentia asupra faptului ca distributia si administrarea vaccinurilor la nivel global se face, in continuare, intr-o maniera inechitabila.
Intr-o declaratie recenta, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a afirmat ca vaccinurile anti-covid inca nu sunt disponibile in tarile sarace: "Tarile sarace testeaza mai putin de 5% comparativ cu cele cu bogate si se confrunta si cu dificultati de aprovizionare cu suficient oxigen si medicamente utilizate in tratamentul celor infectati cu covid.''
Conform directorului general al OMS, in lume au fost administrate, pana in prezent, 1 miliard de doze de vaccin, insa peste 80% dintre acestea au revenit tarilor cu economii dezvoltate.
Declaratiile directorului general al OMS au fost facute in contextul implinirii unui an de la lansarea mecanismului global ACT, care si-a propus sa asigure un acces echilibrat si echitabil la vaccinurile anti-covid.
Insa, din pricina subfinantarii, proiectul s-a dovedit a fi un esec.
La data de 24 aprilie 2020, grupul G20, care reuneste minstrii de finnate si guvernatorii bancilor centrale din 20 de state dezvoltate si din cele mai puternice economii emergente, a pus bazele initiativei ACT (Access to COVID-19 Tools Accelerator - Acceleratorul accesului la instrumentele de combatere a COVID-19).
In cadrul ACT a fost infiintat organismal international COVAX, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Comisiei Europene, Frantei si Fundatiei Bill & Melinda Gates.
In cadrul ACT, programul COVAX si-a propus sa asigure distribuirea echitabila, in intreaga lume, a vaccinului impotriva noului coronavirus.
Si COVAX s-a dovedit a fi un esec.
In fata acestei situatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia ca distributia inechitabila a vaccinului va avea un efect negativ estimat la cca 9.200 de miliarde de dolari asupra economiei mondiale.
Si, in incercarea de a sensibiliza statele bogate asupra riscurilor generate de distributia inechitabila a vaccinurilor, OMS le-a transmis acestora ca mai bine de jumatate din suma anterior mentionata ar reprezenta pierderi colaterale ale economiilor dezvoltate.
Din pacate, nici aceasta atentionare nu a avut niciun efect. Pe fondul unei profunde inechitati in asigurarea distributiei mijloacelor de lupta impotriva noului coronavirus si a mutatiilor acestuia, pandemia continua sa faca ravagii.
Epilog
Conform unei stiri de ultima ora, peste 80 de persoane internate la terapie intensiva intr-un spital covid din Bagdad (Irak) si-au pierdut viata intr-un incendiu provocat, se pare, de manipularea necorespunzatoare a buteliilor de oxigen.
Irakul este tara araba cu cel mai mare numar de imbolnaviri de covid (peste 1 milion de cazuri) iar sistemul sau sanitar era deja in colaps inca inainte de izbucnirea pandemiei din pricina razboaielor in care a fost implicata in ultimele patru decenii.
Sursa foto: pexels.com