Pandemia ne poate pune in pericol sanatatea osoasa. Un nou studiu ne arata dimensiunile reale ale crizei sanitare
sanatate osoasasistem osospandemieefecte pandemie
Pe fondul coronacrizei, nu riscam doar sa ne infectam cu SARS-CoV2, spun specialistii. Efectele asupra sanatatii umane sunt mult mai ample, iar unul dintre ele vizeaza sanatatea osoasa.
Jane Barratt, secretar general al federatiei internationale pentru imbatranire, avertizeaza asupra pericolului pe care il presupune pandemia pentru sanatatea osoasa a oamenilor.
Din cauza lipsei de miscare, a inactivitatii fizice, oasele risca sa isi piarda din proprietati si ne putem trezi de la varste mai tinere cu probleme medicale specifice sistemului osos mult mai imbatranit.
De asemenea, din cauza pandemiei, oamenii ar putea ajunge tardiv in cabinetele medicilor de specialitate, cand problemele medicale deja au avansat.
Citeste si: Cum afecteaza somnul productivitatea
"Nu exista nicio indoiala ca pandemia are un impact asupra sanatatii osoase"
"Nu exista nicio indoiala ca pandemia are un impact asupra sanatatii osoase, atat in ceea ce priveste intarzierea diagnosticului precoce crucial al problemelor osoase, cat si lipsa activitatii fizice de zi cu zi care ar putea avea un efect urias asupra sanatatii oaselor". a spus Barratt, citat de Euractiv.
Potrivit specialistului, efectele negative nu le vom resimti imediat, ci in urmatorii ani.
Barratt si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca economiile lumii nu vor acorda suficienta importanta acestor efecte ale pandemiei, in special a celor ce tin de sanatatea osoasa.
"Investitiile in masuri preventive ca procent din PIB sunt deja rusinos de scazute", a afirmat Barratt, adaugand ca acest lucru se poate agrava, pe masura ce serviciile de ingrijire a sanatatii sunt supuse tensiunii si se vor confrunta cu reduceri bugetare pe viitor.
Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca fragilitatea osoasa are consecinte "devastatoare".
De exemplu, numai in UE, se estimeaza ca 22 de milioane de femei si 5,5 milioane de barbati sufera de afectiunea osoasa, rezultand 3,5 milioane de fracturi pe an, care costa aproximativ 37 de miliarde de euro, sau aproximativ 3% din costurile generale ale asistentei medicale.
"Trebuie sa gasim o modalitate de a purta o conversatie despre sanatatea oaselor, dincolo de varsta", a spus expertul, subliniind ca "varsta cronologica nu este aceeasi cu varsta sanatatii osoase" si ca sanatatea osoasa este strans legata de ceea ce se intampla cu un om, pe parcursul vietii sale.
Ca atare, trebuie sa se puna un accent mai puternic pe prevenire si trebuie depusa mai multa munca pentru a educa si reorienta modul in care oamenii gandesc despre sanatatea oaselor.
"Trebuie sa vorbim despre importanta sanatatii osoase de la o varsta frageda", a spus specialistul.