Pandemia de coronavirus ar putea genera o penurie de alimente la nivel mondial
Trei mari organizatii internationale atrag atentia asupra faptului ca actuala pandemie de coronavirus ar putea genera o penurie alimentara la nivel global, datorita perturbarilor aparute in comertul international si in functionarea lanturilor de aprovizionare.
Chinezul Qu Dongyu, directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si brazilianul Roberto Azevedo, directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) au dat publicitatii un comunicat comun, in care afirma ca "incertitudinile asupra disponibilitatii de poduse alimentare ar putea declansa o reducere severa a exporturilor, care ar putea avea drept efect o penurie alimentara la nivel mondial."
Cei trei afirma ca este esential ca toata lumea sa inteleaga importanta pastrarii schimburilor comerciale, pentru a evita o penurie pe piata alimentelor, care ar afecta, in primul rand, tarile cele mai sarace.
Pozitia celor trei responsabili FAO, OMS si OMC vine si in contextul in care Rusia, care este cel mai mare exportator de grau din lume, a hotarat deja plafonarea exportului de grau pana in luna iunie a.c., ceea ce ar putea afecta grav aprovizionarea populatiei din tarile sarace.
Directorii celor trei organizatii amintite se arata, de asemenea, ingrijorati si de restrangerea circulatiei lucratorilor (mai ales sezonieri) din agricultura, lucru care ridica serioase probleme in special tarilor cu economii dezvoltate, care erau dependente de aceasta mana de lucru.
Statele Unite mizau, pana acum, in agricultura, pe lucratorii veniti din tarile latino-americane, in vreme ce tarile Europei Occidentale mizau pe forta de munca venita din tarile Europei de Est.
Liderii FAO, OMS si OMC se arata ingrijorati si de intarzierile inregistrate de transporturile de produse alimentare containerizate, intarzieri generate de inasprirea conditiilor de trecere a frontierelor.
Multe dintre produsele transportate sunt perisabile si se depreciaza din pricina duratei transportului, lucru care conduce la pierderi suplimentare.
Cele trei organizatii atrag atentia si asupra faptului ca lucratorii din agricultura si din industria alimentara au, in aceasta perioada, nevoie de ajutor, la fel si lucratorii si firmele care activeaza in domeniul transportului de produse agricole si alimentare si subliniaza faptul ca, la nivel global, toate tarile ar trebui sa caute solutii pentru a minimaliza efectul pandemiei asupra productiei si circulatiei produselor agro-alimentare.
"In astfel de timpuri, cand ne confruntam cu astfel de probleme, ar trebui sa se faca simtita o solidaritate internationala, pentru a preveni criza alimentara pe care ar putea-o genera pandemia de coronavirus" - se arata in comunicatul comun.
"Depinde de noi ca, in aceasta perioada, sa facem in asa fel incat foametea si malnutritia care afecteaza milioane de oameni de pe intreaga planeta sa nu capete efecte dramatice."
Altfel spus, am ajuns (sau am fost adusi) in situatia in care ne vom bucura daca anul acesta nu vor muri de foame (sau de boli provocate de malnutritie) mai mult de 9 milioane de oameni, cat este media anilor anteriori declansarii pandemiei.
Sursa foto: pexels.com