Pandemia COVID-19 s-ar putea transforma intr-o problema fara de sfarsit pentru oameni si intr-o sursa de profit perpetuu si nelimitat pentru companiile farmaceutice
Campania de vaccinare anti-covid a inceput in Romania la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, cu serul produs de Pfizer (SUA) si BioNTech (Germania). Recent, Pfizer a facut publica estimarea veniturilor pe care le va obtine, in 2021, din vanzarea vaccinului - este vorba despre cel putin 21 de miliarde de dolari. Marginea de profit estimata din operatiunea de vanzare a vaccinului este de 25-30%.
In ultimul trimestru al anului trecut, dupa ce serul a fost autorizat, Pfizer a vandut vaccinuri, a caror eficienta a fost evaluata la 95%, in valoare de 154 de milioane de dolari.
La jumatatea lunii ianuarie a acestui an, Pfizer a micsorat numarul de doze de vaccin livrate in Uniunea Europeana, argumentand ca lucreaza la extinderea capacitatii de productie a uzinei de Puurs (Belgia).
Pfizer si BioNTech au declarat ca au drept obiectiv producerea a 2 miliarde de doze de vaccin pana la sfarsitul anului in curs.
Pentru a mari capacitatea de productie a vaccinului, Pfizer/ BioNTech au inceheiat acorduri de colaborare cu laboratoarele Novartis (Elvetia) si Sanofi (Franta).
Datorita vaccinului anticovid, cifra de afaceri a Pfizer va ajunge, in 2021, la cca 60 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o crestere cu cca 45% fata de cea inregistrata anul trecut.
Actionarii Pfizer au de ce sa fie multumiti si se pot felicita ca au investit in aceasta companie.
Anul trecut, Pfizer a platit nu mai putin de 8,4 miliarde de dolari ca dividende, iar aceasta cifra va creste semnificativ in 2021.
Deocamdata, atat campania de vaccinare cat si business-ul cu vaccinurile anticovid sunt la inceput.
Pentru a pune capat pandemiei, specialistii estimeaza ca cca 75% din populatia lumii ar trebui vaccinata.
Deocamdata, conform dateor centralizate de Bloomberg, daca se va mentine actualul ritm de vaccinare, pentru a imuniza 75% din populatia lumii ar fi nevoie de aproape sapte ani si jumatate.
Asta in conditiile in care inca nu se stie cat timp dureaza imunitatea conferita de vaccinurile existente.
Prin urmare, pandemia COVID-19 s-ar putea transforma intr-o problema fara de sfarsit pentru oameni si intr-o sursa de profit perpetuu si nelimitat pentru companiile farmaceutice.
Sursa foto: pexels.com