Pandemia a accentuat decalajele dintre tarile bogate si cele sarace
Izbucnirea pandemiei de coronavirus a speriat intreaga lume. Aparitia primelor vaccinuri a parut sa aduca o raza de speranta, facandu-ne sa credem ca vom putea depasi criza sanitara globala. Insa mutatiile virusului au creat un nou val de ingrijorare. Lupta dintre oameni si virus este departe de a se fi incheiat si orice pronostic asupra castigatorului este, inca, hazardat.
Lupta impotriva pandemiei si inceperea campaniei de vaccinare se poarta, insa, sub privirile a miliarde de oameni care nu-si pot permite nici macar sa viseze ca vor avea, vreodata, acces cel putin la vaccinurile disponibile in acest moment.
Regiuni intregi de pe planeta, in special in Africa subsahariana, Asia si Orientul indepartat traiesc intr-o saracie lucie - nu au, la propriu, dupa ce bea apa, cum se spune, cu atat mai putin au bani pentru ingrijirea sanatatii, teste covid sau vaccin.
Despre toti acesti oameni nu prea vorbeste nimeni.
Cu prilejul celei mai recente conferinte de presa pe care a sustinut-o, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a spus ca institutia pe care o reprezinta ar mai avea nevoie de inca 26 de miliarde de dolari pentru a putea asigura accesul echitabil al tuturor oamenilor de pe planeta la vaccinul impotriva coronavirusului.
Inca din luna aprilie a anului trecut, la nivel international a fost lansata initiativa ACT Accelerator, in scopul de a asigura un acces echitabil pentru toti oamenii la instrumentele de diagnosticare, tratament de specialitate si vaccin impotriva noului coronavirus.
Initiatorii acestui proiect au fost Organizatia Mondiala a Sanatatii, Comisia Europeana, Franta si Fundatia Bill si Melinda Gates.
Pentru a-si atinge, insa, obiecticvele, ACT nu dispune, inca, de fonduri suficiente.
In incercarea de a sensibiliza comunitatea internationala in legatura cu efectele accesului inechitabil la mijloacele si instrumentele de lupta impotriva pandemiei, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a subliniat, in cadrul recentei sale conferinte de presa, ca ignorarea acestei probleme ar putea avea un impact negativ estimat la 9.200 de miliarde de dolari asupra economiei mondiale.
Din acesti bani, mai mult de jumatate ar reprezenta pierderi colaterale ale economiilor statelor dezvoltate.
Calculele sunt cat se poate de simple: lipsa de implicare a tarilor bogate in rezolvarea problemelor sanitare cu care se confrunta tarile sarace le-ar putea costa pe cele dintai peste 4.500 de miliarde de dolari, o suma mult mai mare decat cea de care Organizatia Mondiala a Sanatatii are nevoie pentru a asigura accesul echitabil al tuturor oamenilor la mijloacele si instrumentele de lupta impotriva pandemiei.
Optiunea pentru cei bogati pare a fi cat se poate de evidenta. Cu toate acestea, raspunsul lor se lasa inca asteptat.
Sursa fotro: maxpixel.net